"Ботев" загуби в Гърция след спорно съдийство, но шансовете остават

Спорт 26.07.2024 09:27 Снимка: ДНЕС+

"Ботев" загуби в Гърция след спорно съдийство, но шансовете остават

Ботев (Пловдив) загуби гостуването си на гръцкия гранд Панатинайкос с 1:2 на Олимпийския стадион в Атина.

Среща №1 във втория предварителен кръг на Лига Европа предложи много емоции, като можеше да се развие по всевъзможни начини. Домакините поведоха с 2:0 до полувремето, а през второто удариха греда преди да допуснат гол във вратата си. След това спорно отменена дузпа за "жълто-черните" не позволи на българския тим да постигне равенство.

Все пак хората на Душан Керкез си оставиха шансове за реванша в Пловдив след седмица, където ъсс своите фенове могат да обърнат нещата. Днес пловдивчани отново бяха подкрепени от много свои привърженици.

Надеждата за Ботев е, че съперникът им въпреки повечето си голови положения направи много груби грешки в отбрана. Едната беше наказана, а втората можеше и трябваше да доведе до дузпа, но израелският съдия спорно я отмени. Бързоногите чужденци на Ботев със сигурност ще създадат проблеми на гръцкия тим и на реванша.

След спокойно начало на срещата и няколко статични положения, Панатинайкос успя да открие резултата още в осмата минута. Една много дълго изритана топка стигна до централния нападател Александър Йеремейев, а Йонас Там покри засадата. Докосването на шведа бе много добро преди да прати топката във вратата не без помощта и на рикошет.

В 13-ата минута Йеремейев беше на сантиметри от това да направи резултата 2:0. При контраатака той получи центриране от десния фланг от аржентинеца Даниел Манчини, но от чиста позиция прати топката в аут.

Ботев разчиташе на бързоногите си играчи по фланговете и единият от тях Кристиан Нвачукву проби от ляво преди да опита остро центриране, което трябваше да бъде отразявано от вратаря. Малко след това Ивелин Попов нанесе първия точен удар след пас на Николай Минков, но твърде лек.

След половин час игра действията в центъра на терена се изостриха и това доведе до жълти картони на двамата вътрешни халфове на "жълто-черните"

В 37-ата минута Панатинайкос бе близо втори гол, когато след пас по земя топката стигна до Тони Вилена, а неговият удар по тревата беше спрян пред гол линията от Минков. Като цяло гърците направиха няколко такива опасни атаки. На другата врата пък можеше да се отсъди дузпа срещу Смауел Акере, но съдията и колегите му от ВАР не санкционираха шпагат срещу нигериеца.

За съжаление вместо това в края на първото полувреме гърците получиха дузпа и то основателно, след като Йонас Там изрита Филип Джуричич при опит да играе с топката. От бялата точка Анасасиос Бакасетас беше безкомпромисен.

В 53-ата минута резултатът спокойно можеше да стане 3:0 след много качествен удар на Гьоргос Вагианидис в далечния ъгъл, но Матвей Игонен направи супер спасяване.

Ботев натисна в следващите минути и стигна до няколко опасни статични положения, но завършващите удари бяха твърде некачествени.

В 59-ата минута гол на Панатинайкос беше отменен. След центриране от десния фланг последва удар, който рикошира в Йеремейев, който бе в засада. Последвалата добавка бе успешна, но попадението правилно се отмени.

Ботев се върна в мача в 70-ата минута. Ужасен пас на Тони Вилена позволи на Мартин Секулич да пробие и хърватският централен нападател не прояви егоизъм, като подаде на Ален Корошец, за да може словенецът да вкара от лесна позиция. Минути след това грешникът Вилена бе сменен и освиркан от гръцките фенове.

В 77-ата минута Джуричич отправи страхотен фалцов удар, с който прехвърли вратаря Игонен, но гредата спаси Ботев, а след това Йеремейев не успя да направи добавка на празна врата.

В 83-ата минута Панатинайкос направи още една потресаваща грешка в защита и позволи на Ехидже Укаки да се откъсне сам срещу вратаря. Стражът Драговски го събори и реферът посочи бялата точка, но след това я отмени след разглеждане с ВАР. Играчът на гостите съжали, че в тази ситуация не стреля, а реши да залъгва вратаря.

До края Ботев опита да натисне и отправи няколко точни удара, но твърде лесни за вратаря Драговски.

ПАНАТИНАЙКОС: 69. Драговски, 2. Ваянидис, 5. Шенкевелд, 21. Йедвай, 25. Младенович, 55. Вилиан Арао, 52. Вилена, 17. Манчини, 11. Бакасетас, 31. Джуричич, 29. Йеремейеф;

БОТЕВ: 32. Игонен, 38. Балоянис, 19. Конте, 5. Тамм, 17. Минков, 20. Перера, 15. Ето"о, 40. Нвачукву, 10. Попов, 7. Акере, 11. Уджа;

CHF CHF 1 2.0386
GBP GBP 1 2.31794
RON RON 10 3.93385
TRY TRY 100 5.46346
USD USD 1 1.80095