Босът на FIA опитал еднолично да отмени състезание във Ф1

Спорт 06.03.2024 17:46 Снимка: АР/БТА

Босът на FIA опитал еднолично да отмени състезание във Ф1

Времената са бурни около Формула 1 и не минава ден без нови скандали. Още няма никакво разрешение на ситуацията около тийм шефа на "Ред Бул" Кристиан Хорнер, който е призоваван да напусне след аферата, в която е забъркано името му.

Босът на шампионите е обвиняван в непристойно поведение и неприлични съобщения, с които е атакувал служителка на отбора.

От вторник името на Мохамед бин Сулайем, изпълнителния директор на Международната федерация по автомобилизъм (FIA), която администрира Формула 1, е замесено вече в два големи скандала.

Първият дойде след новината, че разследване ще установи дали босът от ОАЕ е наредил да бъде преразгледано и отменено наказанието на Фернандо Алонсо по време на състезанието за Гран При на Саудитска Арабия от миналия сезон.

Но новите обвинения са още по-тежки.

Днес големите медии гръмнаха новината, че Бин Сулайем е опитал да манипулира решение преди Гран при на Лас Вегас през 2023-а, като анулира провеждането на състезанието.

Доклад с информация по случая е стигнал вече до Етичната комисия на FIA и тя разглежда обвиненията. А те са, че шефът еднолично е наредил на компания, която е извършвала "довършителни работи" около организацията на състезанието през ноември миналата година, да намерят начин старт да няма. Според говорител на Международната федерация по автомобилизъм, доказателствата по казуса се разглеждат в момента.

"В получените при нас документи се казва, че президентът на FIA е призовал да се намерят причини, поради които трасето да не получи сертификат за сигурност, а с това да бъде анулиран Гран при на Лас Вегас - се казва в официалното съобщение от организацията. - Разглеждаме много сериозно фактите и ще бъде проведено пълно разследване."

Не е ясно какви са подбудите на Бин Сулайем да иска да спре старта във Вегас.

Компанията, която държи правата на Формула 1 - Liberty Media, е инвестирала заедно с организаторите от американската страна над 600 милиона долара, за да бъде възможно състезание в столицата на забавленията в Невада.

От друга страна, не е тайна, че от години тлее напрежение между Liberty Media и FIA. А и върви правен спор заради сумата, която компанията плаща на Федерацията всяка година, за да има правата и лиценз за провеждане на състезания.

Сега тя е по около 40 милиона долара на сезон.

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822