BIG в София с голямо откриване на 8 септември пред НДК

Спорт 04.09.2024 19:42 Снимка: ДНЕС+

BIG в София с голямо откриване на 8 септември пред НДК

Голямата инициатива BIG (BASKETBALL INCLUSIVE GAMES) се провежда в София в периода 7-11 септември 2024 г. Събитието представя най-добрите отбори и спортисти по баскетбол на колички от Европа.

Българският Баскетболен клуб за хора с увреждания Левски е домакин. BIG в София представя международен турнир по баскетбол на колички. Състезанието се провежда в зала Триадица.

Поредицата от мачове са на 9 и 10 септември, а кулминацията на събитието е финалната среща, която определя шампионите на турнира от отборите на Сърбия, България, Кипър, Гърция, Хърватия, Турция, Румъния и Полша.

В рамките на BIG в София се провежда международен треньорски семинар с участници от над 10 европейски националности. BIG в София организира и специализирана експертна кръгла маса за педагози, психолози, социални работници, рехабилитатори и спортни мениджъри за идентифициране на силните страни и личностно развитие. BIG в София се открива тържествено на 8 септември от 19:00 часа пред Националния дворец на културата (НДК).

Церемонията включва редица изненади за участници и публика, които започват още от 16:00 часа, както и официални приветствия от Георги Глушков - Министър на младежка и спорта, Кармен Токала - вицепрезидент на ФИБА Европа и Петър Тучек - секретар на международната федерация по баскетбол на колички.

BIG в София е кулминацията на 12-месечна международна партньорска инициатива на Баскетболен клуб за хора с увреждания Левски с водещи организации от 12 европейски страни, в т.ч. Хърватския съюз по баскетбол на колички, Румънската Федерация по баскетбол, Паралимпийският комитет на Словения и други.

Това международно партньорство е посветено на приобщаването в баскетбола за хора с двигателни увреждания и има за цел да овласти участниците, създавайки трайно положително въздействие върху европейската спортна общност.

BIG в София е открит за широката публика, която е поканена да подкрепи състезателите и да стане част от едно уникално спортно събитие, което демонстрира изключителен спортен дух и майсторство.

BIG в София подчертава значимостта на баскетбола на колички като инструмент за активно социално включване и развиване на силните страни.

CHF CHF 1 2.08156
GBP GBP 1 2.32152
RON RON 10 3.93321
TRY TRY 100 5.1985
USD USD 1 1.76998