Български VAR оператори на финала на Шампионската лига

Спорт 29.05.2023 16:56 Снимка: ДНЕС+

Български VAR оператори на финала на Шампионската лига

Българското футболно съдийство получи ново голямо признание в международен план, след като екип от български VAR оператори получи назначение за най-важния двубой в европейския клубен футбол – финала на Шампионската лига между "Манчестър Сити" и "Интер" (Милано) на 10 юни в Истанбул. Досега българин не е участвал в съдийския екип на най-престижния мач на Стария континент.

Огромната чест да представят родината ни на финала получиха операторите от екипа на Hawk-Eye Станислав Колев (оператор на повторенията/Replay Operator) и Валентин Ваклинов (асистент оператор/Assistant Replay Operator), както и Берк Чейлан (оператор на засади/Offside Replay Operator) – дългогодишен оператор на елитния турски рефер Джунейт Чакър, който притежава и български паспорт. Чейлан работи активно за обучението на българските VAR съдии през есента на 2020 г.

Нарядът за финала в Шампионската лига е признание за отличната работа на българския VAR екип, който вече се представи успешно в ключови срещи от европейските клубни турнири през този сезон. Те бяха част от съдийския състав на редица мачове от груповата фаза, както и на четвъртфинала "Наполи" – "Милан" и полуфинала "Манчестър Сити" – "Реал" (Мадрид) от Шампионската лига.

„Поздравявам Колев, Ваклинов и Чейлан за огромното признание от страна на Съдийската комисия на УЕФА. Тяхното постижение е нагледно доказателство за добрата работа на българските VAR оператори. През изминалия кръг в Първа професионална лига мачовете с използване на системата VAR преминаха кота 530 – от успешния старт преди 2 години, и вече може да се каже, че българските оператори по видеоповторенията се развиват повече от успешно. В абсолютно всички срещи взаимодействието и координацията между VAR съдиите и екипа от VAR оператори на Hawk-Eye е на високо ниво. Съвместната ни работа се отличава с дисциплина, коректно отношение и уважение“, коментира мениджър VAR към БФС Петър Петров.

VAR арбитър на финала е полякът Томаш Квятковски. Негов асистент е Бартош Франсковски, а поддържащ е Марко Фриц (Германия). Както е известно мачът ще бъде ръководен от Шимон Марчиняк, който свири и финала на световното. Помощници са Павел Соколницки и Томаш Листкевич. Четвърти е румънецът Ищван Ковач, който свири "Левски" - "Хамрун Спартанс". Пети, резервен асистент е Василе Флорин Маринеску. 

Друг VAR оператор от България – Светлин Велков, е селектиран да работи на световното първенство по футбол за жени в Австралия и Нова Зеландия през лятото на 2023 г.

CHF CHF 1 2.02237
GBP GBP 1 2.32242
RON RON 10 3.93369
TRY TRY 100 5.44702
USD USD 1 1.79632