Българките отпаднаха в групата на световното по шахмат в Полша

Спорт 09.09.2023 09:45 Снимка: ДНЕС+

Българките отпаднаха в групата на световното по шахмат в Полша

Националният отбор на България загуби с 1,5:2,5 точки от Германия и така не успя да се класира за 1/4-финалите на световното отборно първенство по шахмат за жени в Бидгошч.

В последния си двубой от груповата фаза нашите се нуждаеха от равенство, за да заемат едно от първите четири места в група В, но не успяха да се справят с тази задача и отпадат за сметка на германките. Те завършват на пето място в групата с 4 точки, колкото имат и шахматистките от Бундестима.

Младите Гергана Пейчева, Белослава Кръстева и Виктория Радева направиха ремита на втора, трета и четвърта дъска, като Радева имаше практически спечелена позиция, която обаче не успя да реализира в ендшпила. Проблемът за българския тим обаче дойде на първа дъска, на която Антоанета Стефанова допусна загуба с черните фигури срещу Елизабет Петц.

В топовен ендшпил с пешка по-малко бившата световна шампионка Стефанова имаше сигурно реми, но допусна груба грешка, която позволи на Петц да открадне победата и да изпрати отбора си във фазата на директните елиминации.

Победител в група В стана тимът на САЩ със 7 точки, колкото събра и отборът на Полша. На трето място с 6 точки е Китай, а последната шеста позиция с 2 точки остана за сборния отбор на двата американски континента.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482