Българка с трансплантиран бял дроб ще се състезава на Световното по ски

Спорт 24.01.2024 14:23 Снимка: ДНЕС+

Българка с трансплантиран бял дроб ще се състезава на Световното по ски

Момиче, преминало през трансплантация на бял дроб, но завоювало медали на различни световни спортни състезания, ще представя България на предстоящото Световно първенство по ски и зимни спортове за хора с трансплантации.

Преди няколко години съдбата поднася на Ирен голямо предизвикателство. Белите ѝ дробове функционират едва на 30% и се налага трансплантация. „Моето най-голямо постижение е, когато стигна до хората. Когато им дам надежда и когато се обърнат към мен и ми кажат, че съм ги мотивирала. Че са започнали да живеят много по-здравословно, само защото са видели, че един човек - макар и с толкова сериозни проблеми, може да го прави", споделя Ирен Дикова пред NOVA. 

В продължение на година - до момента на операцията, се налага младата жена да ходи с кислородна машина. Малко след това печели почетното злато по тенис на Олимпийските игри за хора с трансплантирани бял дроб или сърце. Има купи и медали и от състезания по ски и бягане.

По пътя, който изминава, голяма подкрепа ѝ оказва нейният съпруг.

"Опитвам се всячески да я подкрепям. Тя е един от най-силните хора, които познавам. И е любовта на моя живот", споделя Николай Димитров.

„Той е най-голямата ми опора. Тази година на състезанията ще бъде и мой мениджър, тъй като нямаме отбор за зимните Световни игри за трансплантирани", казва Ирен.

Състезанието ще се проведе в Италия през март, а подготовката тече усилено. „Нямам търпение. Ще участват хора с всякакви трансплантации, техни живи донори, роднини. Ще е много емоционално, защото ще срещнем хора от цял свят с нашите проблеми и емоции. Ще се радвам да се върна с медал", не крие вълнението си младата жена.

Трансплантацията на Ирен е направена в Австрия, защото по думите ѝ у нас все още има редица трудности пред пациентите. „Смятам, че законът трябва да се промени. В Австрия и Германия, например, приживе човек може да даде съгласие всичките му органи да бъдат дарени след смъртта му", твърди Ирен.

CHF CHF 1 1.9984
GBP GBP 1 2.28811
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.63567
USD USD 1 1.82481