Австралийски тандем триумфира на двойки на Уимбълдън след епичен финал

Спорт 10.07.2022 15:00 Снимка: ДНЕС+

Австралийски тандем триумфира на двойки на Уимбълдън след епичен финал

Матю Ебдън и Макс Пърсел от Австралия спечелиха титлата на двойки на Откритото първенство на Великобритания по тенис, след като сломиха съпротивата на Никола Мектич и Мате Павич в пет сета – в отделните части 7-6 (5), 6-7 (3), 4-6, 6-4, 7-6 (10-2) за над четири часа и 15 минути епична битка.

Първите два сета минаха с надмощие на сервиращите, като зрителите по трибуните така и не станаха свидетели на пробив. В крайна сметка, Ебдън/Пърсел и Мектич/Павич си размениха по един сет след тайбрек. Хърватите, поставени под номер 2 в основната схема и действащи шампиони на Ол Ингланд Клъб, първи стигнаха до брейк на старта на третата част и не изпуснаха инициативата за аванс в резултата.

Ситуацията се повтори в четвъртия сет, но с обратен знак – австралийците пробиха в десетия гейм и вкараха мача в решителна пета част. В нея Мектич и Павич пробиха в петия гейм, но съперниците им го върнаха в осмия. В дългия тайбрек до десет точки Ебдън и Пърсел бяха убедителни и не дадоха шанс на хърватите, за да ликуват с титлата.

Ебдън, който преди няколко дни загуби финала на смесени двойки в тандем със Саманта Стоусър, стигна до първа титла на двойки, след като по-рано през годината загуби спора за титлата на домашния Аустрелиън Оупън отново с Пърсел срещу сънародниците им Танаси Кокинакис и Ник Кирьос. Пърсел също ликува с първа титла от Шлема на двойки, като той има още един загубен финал в Мелбърн – в тандем с Люк Савил, срещу американеца Раджийв Рам и британеца Джо Салисбъри през 2020. Мектич и Павич остават с титлата от Уимбълдън миналата година, като тя е единствена за Мектич в кариерата на двойки от Шлема, докато Павич има още две – на Аустрелиън Оупън 2018 в тандем с Оливер Марах, и на Ю Ес Оупън 2020, когато печели титлата заедно с Бруно Соарес срещу Уесли Колхоф и партньора му в Лондон Мектич. 

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827