Александър Иванов: Смяната на формата на първенството всяка година ме смущава

Спорт 13.01.2022 14:33 Снимка: БГНЕС

Александър Иванов: Смяната на формата на първенството всяка година ме смущава

Смяната на формата на първенството всяка година ме смущава. Това заяви президентът на ВК Хебър Пазарджик Александър Иванов на днешната пресконференция в Пресклуб България, предаде репотер на БГНЕС. Шампионите бяха отличени за втори пореден месец с наградата за Отбор на месеца, след като спечелиха званието и за ноември. На събитието присъстваха още старши треньорът на тима Камило Плачи, помощник треньорът Дани Милушев и легендата на родния волейбол Теодор Салпаров.

„Да, можехме да откажем. Онзи ден имахме консултации между Хебър, Кнак и ЦЕВ. Намерихме в крайна сметка компромисно решение, благодариха ни от Кнак, идеята е да градим име. Смятаме, че изиграването на тези два мача е и въпрос на феърплей и за нашите фенове. Стараем се, взели сме абсолютно всички мерки, включително в залата. За момента всичко е окей, надявам се да не нямаме проблеми от този род в предстоящите важни месеци. Ние изпратихме това като предложение към Лигата, но получихме негативен отговор“, започна Иванов.

Според него смяната на формата на първенството всяка година е смущаващ, като призова за разговори с Лигата в тази насока. „От гледна точка на първенството, може би наистина е време да мислим в тази насока – единственото, което ме смущава във формата, той всяка година може да бъде сменян. Това не е полезно за състезателите и самите клубове, които търсят спонсори. В следващите три години ще има различни формати. Трябва да стартираме една дискусия, защото нещата няма да са окей – ние сме окей в момента, но не знаем докога ще бъдем така. Ние трябва да предлагаме конкурентен продукт, към който да има интерес. В следващите месеци водим преговори с две големи фирми, но това е извънредна ситуация в момента, трябва да се помисли, наистина. Нашата идея е да задържим бюджета, но да намалим субсидията, която получаваме от общината“, поясни още той.

Старши треньорът на пазарджаклии Камило Плачи е на мнение, че провеждането на финалния турнир в Бургас с осем отбора на едно място е прекалено рисков по време на пандемията. "В тези случаи, единственото е игрището, ако се беше състоял мачът. Когато не си играл един месец, губиш ритъма на мачовете. Не знам как евентуално би завършил мачът, ако бяхме играли вчера. Продължаваме нашата програма, за да сме подготвени за следващите мачове за Купата, така че ще имаме повече време да подготвим тези два мача. Разбира се, имаме нужда всички състезатели да са във форма и да нямаме проблеми с Ковид. Защото ако някои от състезателите или щаба се окаже заразен, това ще създаде проблеми. Сега имаме мач с Добрич за класиране на финалите в Бургас. След това втората част с осем отбора в един град, една зала – това е един риск“.

„С осем тренировки, четири мача, има сериозен риск да заболеят доста хора от Ковид. Мисля, че организацията можеше да бъде по-добра, да се изиграе мачът на стадиона на отбора, който е по-напред в класирането. И след това да се направят полуфинали и финал в Бургас и така да стане един празник. Така правят в Италия и Русия, можем да вземем пример от тях. Още не знаем дали ще отидем в Бургас. Но аз смятам, че не е точно моментът осем отбора да са на едно място във времена на пандемия. Смятам, че Лигата и Федерацията имат време да променят това и да размислят върху думите, които казах“.

Теодор Салпаров бе категоричен, че не възнамерява да се върне в националния отбор, който в момента е в процес на изграждане и е съставен предимно от млади играчи. „Излезе една статистика и я коментирахме, че 75% от мачовете завършват 3:0, и си говорим за това какъв продукт създаваме. Предишният формат беше много завързан, беше много добре за младите момчета, отколкото да има преходни мачове, за мен това е голяма грешка за развитието на българския клубен волейбол“, каза той и по отношение на сегашния формат на първенството.

„Не бих се върнал в националния отбор, моето време мина. Аз съм още жаден за победи и успехи, а за да се случи това, трябва да се върнат състезатели, а това няма как да стане. При настоящия отбор няма как това да се случи, трябва време с младите състезатели, те психически още не са готови – но това е правилната формула. Лошото е, че ние искаме веднага успехи. Винаги ми се е играло за националния отбор, но да се борим за призови места, а не да ме бият Израел и тем подобни отбори“, завърши бившият национал./БГНЕС

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827