40 страни вкараха отбори в основната фаза на европейските турнири, дебютите са британски

Спорт 30.08.2024 19:26 Снимка: ДНЕС+

40 страни вкараха отбори в основната фаза на европейските турнири, дебютите са британски

Въвеждането на турнира Лига на конференциите и все по-лесният път, който шампионите на дадена страна имат до същинската фаза на един от трите турнира на УЕФА, за пореден път направи някога непристъпната основна фаза на надпреварите достъпна зона почти за всеки.

Този сезон не прави изключение, като общо 40 футболни асоциации ще имат своите представители в основната фаза на Шампионска лига, Лига Европа и Лига на конференциите, която както вече добре знаете няма да се състои от групи, а от едно общо класиране между 36 отбора.

Огромната бройка от 108 клуба ще играят европейски футбол в следващите месеци. Цифра, която според мнозина е твърде голяма и води до разширяване на географията на турнирите, но и до понижаването на тяхното качество, поне преди елиминациите.

На практика за един шампион дори и на най-слабите футболни държави не е особено трудно да се добере до някоя от тези фази. Ако започнеш от първия квалификационен кръг на Шампионска лига, два елиминирани съперника ти осигуряват минимум участие в основната фаза на Лигата на конференциите.

Ако елиминираш един опонент в Шампионска лига, то имаш право на две отпадания и все още ще бъдеш в играта за Лигата на конференциите.

Формат, който в последните три години даде възможност на куп скромни футболни нации да вкарат свой тим в групите, а географията продължи да се разширява и тази година, като за първи път европейско участие чак до Нова година ще имат първенствата на Уелс и Северна Ирландия.

За Уелс това е местният хегемон и 16-кратен шампион ТНС, който снощи елиминира литовския Паневежис с общ резултат 3:0 и прекрачи в основната фаза на Лигата на конференциите.

За да се убедите, че за един шампион изобщо не е трудно да попадне в тази фаза ще погледнем именно пътя на ТНС. Уелсците стартираха с успех над черногорския Дечич в Шампионска лига, а кръг по-късно отнесоха 7 гола от унгарския Ференцварош и отпаднаха.

Това обаче ги прати в Лига Европа, където те отпаднаха от молдовския Петрокуб, за да отидат в Лигата на конференциите, където елиминираха Паневежис.

Така победи над шампионите на Черна гора и Литва са достатъчни за международен футбол до Коледа.

Нещо подобно се случи и с тима на Ларн, който ще бъде първият северноирландски представител в подобна фаза на европейски турнир.

Скромният тим започна европейската си кампания с 0:7 от латвийския РФС, след това елиминира косовския Балкани с дузпи, а късно снощи отстрани гибралтарския Линъклн Ред Импс.

Този сезон представител в основната фаза на трите турнира няма да имат само 15 членки на УЕФА. Освен наказаните руснаци, които при други обстоятелства със сигурност щяха да имат отбори в някой от турнирите, това са: Грузия, Литва, Албания, Косово, Естония, Малта, Андора, Фарьорски острови, Лихтенщайн, Люксембург, Сан Марино, Черна гора, Гибралтар и Северна Македония.

А в цялата история на евротурнирите представител в групова фаза са нямали само отбори от Малта, Андора, Сан Марино и Черна гора.

CHF CHF 1 2.07713
GBP GBP 1 2.32505
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.17894
USD USD 1 1.76408