3 точки не стигнаха на националите по баскетбол за класиране в евроквалификациите

Спорт 27.02.2023 08:23 Снимка: ДНЕС+

3 точки не стигнаха на националите по баскетбол за класиране в евроквалификациите

3 точки. Толкова не стигнаха на България, за да продължи в истинските квалификации за европейското по баскетбол за мъже през 2025 г.

В невероятно драматичен мач в препълнената зала в Ботевград отборът на селекционера Росен Барчовски спечели 90:82 срещу Португалия, но това се оказа недостатъчно.

За да се класираме за следващата фаза, трябваше да победим с поне 11 точки, защото в предишния двубой с португалците през есента загубихме с 10. Специално за двубоя в България севърна Александър Везенков. Лидерът на “Олимпиакос” даде всичко от себе си, но това се оказа недостатъчно. Нашите имаха възможност да постигнат необходимата разлика при атака в края, но грешка даде топката на португалците.

Така България ще участва отново в предварителни квалификации през лятото.

Преди мача Везенков получи наградата си за спортист на годината на България.

Той говори пред БНТ за клубния си отбор “Олимпиакос”, с който през миналия сезон влезе във финалната четворка на Евролигата, а нашият национал бе избран в идеалната петица на редовния сезон в турнира.

“Имаме още 9 мача. Плейофите са съвсем различни. Всички искат отново да играем във финалната четворка. Най-важното е да сме здрави и да продължаваме да работим усилено. Не мисля за индивидуалните награди. Ако отборът побеждава, всички сме доволни. Най-важно е да продължаваш да работиш. Концентрирам се за всеки мач. Приемам с голямо уважение коментарите отвъд океана, но “Олимпиакос” за мен е всичко. Ние сме голямо семейство. Мечтая за още повече титли и една Евролига”, каза българската звезда.

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594