100 г. по-късно, днес Париж пак е център на света и Петте кръга

Спорт 26.07.2024 09:04 Снимка: ДНЕС+

100 г. по-късно, днес Париж пак е център на света и Петте кръга

Олимпийските игри ще тръгнат "по вода" - със зрелищен парад по Сена

Точно 100 години по-късно, Петте кръга на олимпийския спорт, на мира и на единението - което те символно представляват, се завръщат под Айфеловата кула. За последен път Париж бе домакин на летни игри през 1924 г., а тази вечер в града ще бъде открит официално най-големият спортен форум на планетата.

Олимпийските игри ще са много различни през следващите 16 дни, като още церемонията по откриването е за историята.

Предаването по БНТ 1 и Евроспорт стартира в 20:30 часа наше време, а именно в този час е планирано водното шествие - защото именно то ще е в сърцето на шоуто, да тръгне от моста Аустерлиц на Запад по река Сена.

Маршрутът е близо 6-километров, а в над 100 корабчета, които ще тръгнат по него, ще са настанени всички 10 600 атлети, участници в игрите. Оттам те ще видят забележителности като Нотр Дам, Понт Ньоф (Новият мост) и Лувъра, Дома на Инвалидите, Гран Палас, за да пристигнат на "Трокадеро", в сянката на Айфеловата кула.

Това ще е зрелище, което ще ни отведе из най-популярните точки на центъра на един от великите градове на Европа. За първи път в историята на Олимпиадите, откриването няма да е на стадион.

Компютърно генериран фотос на Официалния на Париж 2024

Парадът на нациите - именно така е известно дефилирането на спортистите от делегациета на 206-те страни, които имат представители на Игрите. Всеки от плавателните съдове ще е с флаговете на държавите-участнички.

Очертава се нещо наистина забележително като шоу, а гледките ще са малък туристически гид на Париж.

Дори, бихме казали, не особено малък - церемонията почти сигурно ще надхвърли 3 часа, ако се вярва на изчисленията за колко време корабчетата ще стигнат от първата до крайната точка на маршрута по Сена.

Пред Айфеловата кула ще са останалите задължителни елементи от спектакъла.

Ще има музика, като детайлите са ревностно пазени в тайна от организаторите. Според френските медии Селин Дион ще изпълни "Химн на любовта" - безсмъртен хит на Едит Пиаф. Но това също не е потвърдено.

Знае се, че над 3000 полулярни и по-малко известни артисти, музиканти и шоумени от целия свят са пристигнали в Париж за откриването. Всеки - с неговата роля. Само танцьорите от няколко професионални школи в страната са 400.

След запалването на олимпийския огън, Томас Бах ще обяви Игрите за открити. 33-ата лятна Олимпиада идва във време на обтегнати политически отношения в Европа, но над 70 световни държавни глави се чакат за церемонията довечера.

Ще има кратка реч и на френския президент Еманюел Макрон, който от няколко дни е особено активен около обектите и олимпийското село, като даде купища изявления и интервюта. Страната му вижда, или по-скоро търси, символ на обединение в най-голямото спортно събитие на планетата.

Защото и Франция изглежда разкъсана от противоречия и разделена в последните години, а тенденцията е особено ярка около последните избори през 2024-а.

Това откриване наистина няма да е като никое друго. Поради градския му характер, не затворено в рамките на един стадион, над 600 000 души вероятно ще успеят да зърнат на живо парада по Сена. Можеше да са много повече, но организаторите ограничиха достъпите до ключови места около реката, за да засилят мерките за сигурност.

Така 104 000 билета бяха продадени за ниските точки - току до водата, откъдето с чаша шампанско в ръка можеш да видиш минаващите звезди на спорта в техните корабчета и с националните им знамена. Това са най-скъпите билети изобщо за цялата Олимпиада, дори на финала по баскетбол при мъжете и за спринта на 100 м в леката атлетика можеш да влезеш по-евтино.

Такъв ВИП пропуск за откриването довечера стигна до 2700 евро (няколкостотин бройки), но имаше варианти от 90 до 500 евро, според точните локации на местата.

Други 222 000 билета бяха раздадени за други добри позиции вече над нивото на водата, по улиците и мостовете. Останалите ще са заели места кой където успее, но ще има и рестрикции, както и затворени зони. Мерките за сигурност и антитерористичните акции са особено засилени в деня на откриването.

Телевизионната аудитория няма да е по-малка от 1.5 милиарда зрители. Вероятно по-скоро докосва два милиарда, но метриките са в невъзможност да бъдат точни за толкова мащабно събитие.

Заедно с финала на европейското първенство по футбол на 14 юли, това ще са двете най-гледани еднократни събития в реално време за годината.

И в тази класация не говорим само за спорт.

Снимка: Getty Images
CHF CHF 1 2.0386
GBP GBP 1 2.31794
RON RON 10 3.93385
TRY TRY 100 5.46346
USD USD 1 1.80095