Зеленото кафе може да намалява талията и кръвното

Наука 10.06.2013 14:08

Зеленият чай отдавна е синоним на здраве, а през последните години все по-голяма популярност добива и зеленото кафе. Доближават се по известност като естествени средства за поддържане на нормално телесно тегло и кръвно налягане. Но и за профилактика на диабета от втори тип и възпалителните процеси в клетките, които според модерната медицина са виновни за повечето хронични болести.

Зеленото кафе, както и чаят с това име, се наричат така заради различната от традиционната обработка. Зърната се оставят сурови или минават много щадяща термична обработка. Така запазват максимално пълноценни полезните си съставки. На две от тях се дължи славата на напитката като идеалното средство за топене на калории.

Но наред с това полифенолите - вещества от групата на антиоксидантите, в кафето осигуряват на организма дори повече тонус, отколкото класически средства като витамините С и Е и каротеноидите, смята специалистката по хранене и диететика проф. Стефка Петрова. Като най-много полифеноли има в зеленото кафе.

Кафето е една от най-популярните стимулиращи напитки в света и на трето място по консумация след водата и чая. Зеленото кафе пък е новата мания не само сред любителите на горчивата напитка, а и сред недоволните от фигурата си. Освен натурално те го търсят и в концентрирани добавки. Но според учени ефект се усеща дори и от хората, които просто пият повече кафета.

В суровите зърна им голямо количество хлорогенна киселина - едно от обещаващите подкрепа за сърцето вещества.

Японско изследване откри наскоро, че понижава кръвното налягане, като ефектът бил правопропорционален на приеманите през деня количества от кафеената съставка. Те обаче предупреждават: не си правете експерименти с наливане с кафе вкъщи! Може, без да усетите, да прехвърлите дозата и да се стигне до опасна свръхконцентрация на кофеин! Затова пък учените са обнадеждени, че с помощта на непечените зърна може да се създаде натурален продукт за подкрепа на здравето без страничните ефекти на тежката артилерия във фармацията.

Друго проучване от Страната на изгряващото слънце, цитирано от специализираното издание “Лив стронг”, проучва влиянието на зеленото кафе върху метаболитните процеси и по-специално на отслабването. Резулаттите разкриват свойството на непечените зърна да пречат за складирането на мазнините и дори да ги разграждат. Учените отдават ефекта на добрата комбинация от кофеин и хлорогенна киселина.

Публикация на египетски учени в “Джърнъл ъв американ сайънс”, засягаща изследване на зеления чай и кафето върху диабета пък разкрива, че горчивата напитка има пряко въздействие върху транспорта на глюкозата в тялото. Паралелно с данните на университета в Кайро излизат и резултати от американско изследване, ръководено от д-р Джо Винсън, което потвърждава заключението на египетските специалисти. Те обвързват консумацията и с контролиране на телесното тегло и превенция на затлъстяване и диабет от втори тип, наричан по инерция старчески, но засягащ все по-млади хора.

Д-р Винсън определя зеленото кафе като природно хапче и невероятен напредък за превенция и подпомагане на лечението на диабета. Под непрекъснат лекарски контрол две групи пиели различни количества слабо зелено кафе и въпреки че звучи стряскащо, те отчели добро здраве и намаляване на риска от диабет с 50% при групата с повече кафета. Ученият подчертава, че са получени научни потвърждения, че хлорогенната киселина е активната съставка, която може да действа превантивно и да помага за контрол на кръвната захар при вече болни хора. Но предупреждава никой да не експериментира вкъщи с пиене на много кафе, докато не бъде изработен стандарт за безопасните количества в зависимост от сорта и силата на кафето. /24chasa.bg

CHF CHF 1 2.10033
GBP GBP 1 2.25716
RON RON 10 3.85385
TRY TRY 100 4.21711
USD USD 1 1.71504