Зехтинът предпазва от рак на гърдата

Наука 07.01.2013 18:33

В зехтина се съдържат две химични съединения, които са в състояние да спрат растежа на раковите клетки, показват резултатите от изследването на група специалисти от университета на Гранада, Испания.

Според тях зехтинът дори може да се използва за създаването на нови лекарства срещу рак на гърдата.

Веществата лигнин и сецоиридоид блокират белтъчината Her2, която способства за растежа и размножаването на вредните клетки.

"Основните сложни феноли в чистия зехтин потискат свръхпроизводството в раковите клетки на гена Her2, отговарящ за производството на едноименната белтъчина", твърди Хавиер Менендес от Каталунския онкологичен институт и Антонио Сегура-Каретеро от университета на Гренада.

Изследователите, цитирани от АМИ-ТАСС, допълват, че такива свойства притежава само зехтинът от първото изстискване (т.нар. virgin oil).

Миналата седмица пък стана ясно, че алкохолът повишава риска от развитие на рак на гърдата.

Изследователи са открили, че едно алкохолно питие дневно може да увеличи риска от развитие на рак на гърдата с 11%. Още по-голям риск има при две напитки дневно - от 22 до 40%, а при три - от 33 до 70%, предаде сайтът Healthy.net.

Здравният портал предлага съветите на д-р Кристин Хорнър, която разказва за връзката между алкохола и рака на гърдата. /zdrave.bg

CHF CHF 1 2.10078
GBP GBP 1 2.25925
RON RON 10 3.85112
TRY TRY 100 4.16705
USD USD 1 1.67408