Затоплянето на океана излага октоподите на риск от увреждане на зрението

Наука 06.04.2024 18:24 Снимка: ДНЕС+

Затоплянето на океана излага октоподите на риск от увреждане на зрението

Австралийски учени предупреждават, че повишаването на температурата на океана може да влоши зрението на октоподите и да застраши оцеляването им, съобщи Синхуа, цитирана от БТА.

Международна група учени, ръководена от Университета в Аделаида, открива, че топлинният стрес влияе на протеини, които са важни за зрението на октоподите.

Нивата на два белтъка в очите на октопода са намаляват значително при прогнозираните условия на затопляне на океана, което говори за влошено зрение. Единият белтък запазва прозрачността на лещата и оптичната чистота, а другия отговаря за регенерирането на зрителните пигменти във фоторецепторите на окото.

Приблизително 70 процента от мозъка на октопода е свързан със зрението, което е с 20 процента повече, отколкото при хората.

Киаз Хуа, водещ автор на изследването, каза, че октоподите използват зрението си за възприемане на дълбочината, засичане на движение, комуникация и откриване на хищници и плячка.

„Влошеното зрение ще се отрази на шансовете на октопода да оцелее в дивата природа чрез повишен риск от хищници и по-нисък успех при изхранването", каза тя.

За да направи своите открития, изследователският екип излага ембриони на октопод на температури на водата от 19, 22 и 25 градуса по Целзий, за да симулира сегашните летни температури на океана и прогнозираните летни температури през 2100 г. Освен че влошават зрението, учените установяват, че повишаването на температурите ще окаже отрицателно въздействие и върху размножаването на октоподите.

„Установихме висока смъртност при бъдещите условия на затопляне. От трите повторени разплода на октоподи, при два от тях не се излюпи нито едно яйце, а от останалия разплод се излюпиха по-малко от половината яйца", каза Хуа.

„Нашето проучване показва, че дори за високо адаптивен таксон като октоподите, те може да не са в състояние да оцелеят при бъдещи промени в океана", каза тя.

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731