Застрашен вид орхидея, който не е виждан от 120 години, е открит в САЩ

Наука 09.06.2022 16:05 Снимка: ДНЕС+

Застрашен вид орхидея, който не е виждан от 120 години, е открит в САЩ

Във Върмонт, САЩ, е открит застрашен вид орхидея, чието наличие в щата не е потвърждавано от 1902 г., предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на местната Служба за риболов и дива природа.

Ботаници от службата потвърждават, че популация на малка вихрова погония (Isotria medeoloides) е открита в защитен район на Уайнуски Вали Парк в окръг Читенден. За да защитят застрашените растения, служителите няма да разкрият точното им местонахождение.

"Откриването на жизнеспособна популация от застрашен вид, за който в нашия щат не е съобщавано повече от век, е поразително", казва ботаникът Боб Поп.

Малката вихрова погония е рядкост и по света. В миналото растението е срещано в източните щати и Онтарио. Популациите в Мейн и Ню Хемпшър виреят на места, частично огрявани от слънце, включително в горски покрайнини и сечища.

Предишни търсения на вида във Върмонт са били неуспешни.

За първи път за популацията съобщават двама местни учени миналото лято. Тази пролет те се връщат на мястото заедно с представители на Службата за риболов и дива природа, и потвърждават наличието на малка вихрова погония, която по това време цъфти.

Следващата стъпка, която ще предприеме службата, е съвместно с Уайнуски Вали Парк да търси растението в близкия защитен район и да наблюдава популацията, за да се увери, че тя има най-добрата възможност да процъфтява във Върмонт.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648