Защо тестовете за COVID в лабораториите показват различни стойности?

Наука 12.01.2022 13:45 Снимка: ДНЕС+

Защо тестовете за COVID в лабораториите показват различни стойности?

"Тестовете за COVID-19 могат да покажат различни стойности в различните лаборатории и на различни апарати. Показателят, по който се ръководят в Германия, за да се разбере дали един човек е заразен, е индиректен и не може да се използва за унифицирана мярка". Това заяви по NOVA News молекулярния биолог Мая Боянова в отговор на въпрос дали този метод може да се използва като повод за намаляване на карантината.

Според нея различните тестове са с различна чувствителност. "От един и същи производител - между лотовете, между самите пратки с тестове, може да има разлика. Имали сме случаи, в които пациентите са слабо положителни, оспорват резултатите и в друга лаборатория им дават отрицателен резултат", твърди тя.

"Отрицателният тест като повод за отпадане на карантината на контактните лица, които са ваксинирани, е добра мярка. Това ще даде стимул на хората да си поставят ваксина, което е важното в случая. Това ще освободи и хората, които не са опасни, да стоят под карантина и ще се облекчи и натискът върху здравната система", категоричен е Недялко Калъчев, собственик на голяма верига лаборатории.

По думите му човек, който е с три ваксини, се явява в ситуация на потенциално по-малка възможност да развие заболяване на по-късен етап. "Логиката на здравните власти - доколкото аз я разбирам, е, че ако този човек, ако вече има вирус - ще го хванем на 72-ия час. А ако няма - няма и да има вирус, защото имунитетът му е достатъчно напрегнат и го защитава", посочва Калъчев./NOVA

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648