ВВС: Изкуственият интелект разходва огромни количества електроенергия

Наука 20.02.2024 10:07 Снимка: ДНЕС+

ВВС: Изкуственият интелект разходва огромни количества електроенергия

Скоро центровете за данни ще имат нуждата от собствен АЕЦ

Центровете за данни имат нужда от огромно количество енергия, за да могат да функционират нормално. Развитието на изкуственият интелект обаче прави нуждите им колосални.

За да отговорят на тези стремглаво нарастващи енергийни изисквания, експертите търсят алтернативни източници, съобщава BBC - включително малки ядрени реактори, които биха могли да захранват отделни центрове за данни.

"Нашата индустрия трябва да намери нов източник на енергия", каза главният технически директор на Digital Realty Крис Шарп пред телевизионния оператор.

В продължение на години учените разработват малки модулни реактори (SMR) или мини АЕЦ. Те могат да осигурят енергия за бъдещите центрове за данни.

Този интригуваща идея накара част от най-големите играчи в областта на AI да инвестират в разработката на мини ядрени реактори. Microsoft финансира подобен проект от миналата година. Дори изпълнителният директор на OpenAI Сам Алтман е инвестирал в ядрен стартъп, наречен Oklo, който работи върху саморегулиращи се SMR.

Алтман предположи, че AI е толкова гладен за енергия, че ще изисква технологичен пробив в енергийния сектор.

"Центровете за данни са жадни за енергия неща, но с AI преминаваме към ново ниво на енергийни изисквания", каза директорът на Центъра за ядрено инженерство в Imperial College London Майкъл Блук пред BBC.

Едно голямо препятствие, което все още трябва да се преодолее, е регулирането. В крайна сметка ядрената енергия носи някои очевидни рискове. Малките модулни ядрени централи трябва да са изключително надеждни. Към този момент експертите във Великобритания разглеждат над 50 дизайна на малки реактори, но не се знае, кога ще бъде реализиран първия от тях.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612