Великденските яйца са полезни за сърцето
Наука 31.03.2010 09:26
Великденските шоколадови яйца, както и други шоколади, мога да са полезни за сърцето и да намаляват кръвното налягане, ако ядете малки дози всеки ден и предпочитате тъмния, а не млечен или бял шоколад.
Според данните на германски експерти по здравословно хранене, основани на наблюдения над 19357 души на възраст между 35 и 65 години в продължение на повече от десетилетие. Тези, които са изяждали най-много шоколад, средно 7,5 грама на ден, са имали по-ниско кръвно налягане и 39% по-нисък риск от сърдечен пристъп или удар, спрямо тези, които са консумирали най-малко, само по 1,7 г.
Увеличението на консумирания шоколад с 6 г на ден би довело до 85 сърдечни пристъпа или удара на 100 хиляди души за 10 години, смята водещият изследовател Брайън Буджисе от Германския институт по човешко хранене.
Изследването, публикувано в European Heart Journal, заявява, че е необходима допълнителна работа, за да се обясни защо шоколадът помага на сърцето. Предишни изследвания сочат, че отговорът може да е в сложните молекули, наречени флаваноли, които непряко помагат на отпускането на вътрешните стени на кръвоносните съдове. Те се намират в какаото, което се намира в по-големи количества в черния шоколад.
Експертите обаче предупреждават да не се забравя и влиянието на калориите, които също се съдържат в шоколада. Всеки, който реши да подобри работата на сърцето си, трябва или да намали останалата храна, или да се упражнява, за да изгори около 500 допълнителни калории на 100 г чер шоколад. /АФП - БГНЕС
Според данните на германски експерти по здравословно хранене, основани на наблюдения над 19357 души на възраст между 35 и 65 години в продължение на повече от десетилетие. Тези, които са изяждали най-много шоколад, средно 7,5 грама на ден, са имали по-ниско кръвно налягане и 39% по-нисък риск от сърдечен пристъп или удар, спрямо тези, които са консумирали най-малко, само по 1,7 г.
Увеличението на консумирания шоколад с 6 г на ден би довело до 85 сърдечни пристъпа или удара на 100 хиляди души за 10 години, смята водещият изследовател Брайън Буджисе от Германския институт по човешко хранене.
Изследването, публикувано в European Heart Journal, заявява, че е необходима допълнителна работа, за да се обясни защо шоколадът помага на сърцето. Предишни изследвания сочат, че отговорът може да е в сложните молекули, наречени флаваноли, които непряко помагат на отпускането на вътрешните стени на кръвоносните съдове. Те се намират в какаото, което се намира в по-големи количества в черния шоколад.
Експертите обаче предупреждават да не се забравя и влиянието на калориите, които също се съдържат в шоколада. Всеки, който реши да подобри работата на сърцето си, трябва или да намали останалата храна, или да се упражнява, за да изгори около 500 допълнителни калории на 100 г чер шоколад. /АФП - БГНЕС
![]() |
1 | 2.09314 |
![]() |
1 | 2.24705 |
![]() |
10 | 3.85484 |
![]() |
100 | 4.15759 |
![]() |
1 | 1.69116 |
Последни новини
- 23:50 Хороскоп за вторник, 5 август 2025 г.
- 19:39 Правителството на Литва подаде оставка след решението на премиера да се оттегли от поста си
- 19:32 След големия пожар в Струмяни: 14 постройки са изцяло или частично изгорели
- 19:24 След "инвазията" на 8000 посетители само за ден: В Доломитите искат туристите да плащат такса
- 19:17 5 години затвор за жена, откраднала над 128 000 лева от възрастен мъж
- 19:09 Към Тръмп: Натиснете Нетаняху да спре войната в Газа, зоват бивши шефове на Мосад и армията
- 19:02 Каролин Галактерос: Как си представя Тръмп, че Русия ще се откаже от целите си?
- 18:54 Запрянов: Активирахме клауза от ПСР, според която разходи за отбрана да не се отчитат през бюджета