Веднъж в живота: Космическа експлозия ще създаде ярка "нова звезда" за няколко нощи

Наука 31.03.2024 10:26 Снимка: ДНЕС+

Веднъж в живота: Космическа експлозия ще създаде ярка "нова звезда" за няколко нощи

Експлозията на звезда от съзвездието Северна корона може да се наблюдава веднъж в живота

Небесен танц между две звезди, отдалечени на около 3000 светлинни години, ще доведе до толкова ярък изблик, че ще може да се наблюдава с просто око в продължение на няколко дни, твърдят астрономи, цитирани от Пи Ей мидия /ДПА и БТА.

Експлозията на звезда от съзвездието Северна корона (Coronae Borealis), каквато може да се наблюдава веднъж в живота, ще й придаде вид на нова звезда, която за кратко ще блести ярко на нощното небе, преди да избледнее отново за още 80 години.

Д-р Даниел Браун, доцент по астрономия в Университета Нотингам Трент, обясни, че този тип небесни явления се наричат "нова" - преходно астрономическо събитие, което води до внезапната поява на ярка, привидно "нова" звезда, която впоследствие бавно избледнява в течение на няколко седмици или месеца.

Той каза, че не е лесно да се предвиди кога точно ще протече предстоящото събитие, но то може да се случи по всяко време от сега до септември тази година.

Професор Браун каза: "Очаква ни истинско удоволствие, тъй като на небето ще се появи така наречената нова звезда".

Самата звезда T Coronae Borealis от съзвездието Северна корона всъщност не е единична, а двойна, т.е. две звезди, които обикалят една около друга. "Това, което прави тази двойка толкова специална, е, че периодично тя увеличава неимоверно яркостта си, за да стане лесно видима за нас", обяснява астрономът.

Той каза, че по-масивната звезда в двойката е бяло джудже, което "може да събере приблизително същата маса като нашето Слънце в обем колкото Земята". Нейната спътница, звезда тип "застаряващ червен гигант", се е разширила и постоянно изхвърля собствена материя върху бялото джудже.

Професор Браун поясни: "На всеки около 80 години бялото джудже събира достатъчно материал, за да се възпламени в термоядрена експлозия, която увеличава неимоверно яркостта му. Сега за звездата T Coronae Borealis е настъпило времето за още една такава експлозия, която ще увеличи яркостта й от 11mag - почти видима с бинокъл в тъмно небе - до огромните 2mag - сравнима със звездите от Голямата мечка и лесна за откриване с невъоръжено око, дори и в замърсено със светлина небе".

След избухването T Coronae Borealis ще се превърне в най-ярката звезда в съзвездието Северна корона, след което интензитетът й постепенно ще намалее за няколко дни.

Професор Браун каза, че съзвездието Северна корона може да бъде намерено в нощното небе, като се следва дръжката на "тигана" на Голямата мечка в крива надолу към звездата Арктур, най-ярката от съзвездието Воловар.

Той обясни: "Воловар има формата на хвърчило с Арктур в долната част. След като намерите Воловар, Северна корона е U-образната дъга вляво от хвърчилото".

Тези, които искат да проследят избухването на Coronae Borealis, професор Браун съветва да използват единствено бинокъл, за да се запознаят с региона и звездите в Северна корона.

Тези звезди са от тип "повторни нови", тъй като избухват през интервали време от няколко десетки години, както в случая с тази - на всеки 80 години, поясни пред БТА българският физик Пенчо Маркишки от Института по астрономия при Българската академия на науките и от катедра "Астрономия" при Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ). Той е описал предстоящото явление в "Гид на любителя астроном", изданието на катедра "Астрономия" на СУ, което е свободно достъпно онлайн. Маркишки припомни, че заради полукръглата си форма съзвездието Северна корона е наричано някога от нашия народ "Софрата", "Тепсията", "Паницата" или "Венецът".

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594