Възможна ли е пандемия от кордисепс?

Наука 24.01.2023 17:44 Снимка: ДНЕС+

Възможна ли е пандемия от кордисепс?

Апокалиптична пандемия, но не от вирус, а от гъбичка – това е в основата на компютърната игра „Последните оцелели“ и едноименния хитов сериал на НВО. Дали наистина е възможно човечеството почти да изчезне заради зараза от гъбички? Потърсихме отговора в науката.

Какво е кордисепс?

Гъбичката, за която постоянно се говори в сериала и превръща хората в нещо като зомбита, е съвсем реална.

Кордисепс е род торбовидни гъби, който включва около 600 различни вида. Това е паразитна гъбичка, която таргетира най-вече насекоми и други антроподи, но не е опасна за хората, както в сериала.

Среща се по цял свят и е изключително разпространена в топли и тропически джунгли. Всички 600 вида се срещат в Азия, най-вече в Непал, Китай, Япония, Бутан, Корея, Виетнам и Тайланд.

Гъбичката заразява своя приемник посредством спори, които отделя във въздуха. Мицелите нападат и в крайна сметка заменят тъканта на своя приемник и от него буквално порастват коренчета, подобно на сериала.

При заразяване с кордисепс той кара своя приемник да търси по-влажна и топла среда, в която да се размножава, като постепенно „изяжда“ приемника си.

Кои гъбички са доказано опасни?

СЗО има списък, в който посочва кои видове гъбички са опасни за човека и могат да доведат до сериозни проблеми за човечеството, пише bTV.

Сред тях е аспергилус фумикатус – често срещат вид мухъл, който е разпространен по цял свят. Той може да доведе до тежки белодробни проблеми.

Видовете бактерии кандида също са опасни, защото могат да причинят инфекции при пациенти в интензивни отделения.

Гъбичката криптококосис неоформанс заразява белите дробове и мозъка и може да причини пневмония и менингит. Тази конкретна гъбичка убива повече от 100 000 души годишно.

Възможна ли е пандемия като в „Последните оцелели“?

Макар зомбита в сериала и играта да са художествена измислица, те черпят директно вдъхновение от действието на кордисепс върху насекоми. Но възможно ли е глобална пандемия от гъбичка да погуби човечеството?

„Има стотици видове гъбички, които заразяват мозъка на хората по цял свят, обикновено с фатални резултати“, коментира проф. Илейн Бигнел, експерт по човешки гъбични патогени, пред „Скай нюз“.

„Голям брой гъбички са много силни патогени и убиват стотици хиляди хора всяка година. Просто хората не знаят за тях“, казва тя.

По думите ѝ общото между всички тези видове гъбички е, че могат да се размножават при температурата на човешкото тяло.

Бигнел подчертава, че кордисепс се използва в китайската медицина от векове и има терапевтично действие върху човешкия организъм.

„Няма никакви данни тази гъбичка да причинява заболяване при хората, но определено може да манипулира своите приемници, както е в сериала“, казва експертът.

В същото време Бигнел коментира, че до момента са установени около 150 000 вида гъбички, но бройката им е в милиони. Малко от тях могат да оцелеят при температура 37 градуса и не са опасни за човека.

„Някои гъбички могат да се предават от човек на човек, както е в сериала, но за пандемия от този мащаб е нужен много сериозен подвариант“, коментира Бигнел.

В същото време много зрители видяха паралел между откриващата сцена на сериала и пандемията от COVID-19. В началото на „Последните оцелели“ виждаме двама учени по време на телевизионно предаване от 60-те години. Единият от тях казва, че най-много се притеснява от вируси, които могат да причинят глобална пандемия, а другият – от гъбички, които могат да еволюират до степен, в която да заразяват хората.

И тук също има паралел със съвременната наука и медицина – лекарства и ваксини за гъбични инфекции наистина няма. Но дали ще видим пандемия, подобна на тази от кордисепс – никой не знае.

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364