В Гренландия е най-топло от хилядолетие

Наука 19.01.2023 19:17 Снимка: ДНЕС+

В Гренландия е най-топло от хилядолетие

Гренландия отчете най-високите температури от над 1000 години насам. Това сочи ново проучване на сп. "Нейчър", цитирано от "Асошиейтед прес".

Новите данни подчертават нарастващото въздействие на предизвиканото от човека изменение на климата върху естествения свят.

Установено е, че от 1995 г. насам температурите са се повишили с 1,5 градуса по Целзий над средните за XX в. Данните показват, че т.нар. "ледени ядра" на Гренландия - проби, извлечени чрез дълбоко сондиране на ледник или дебел слой лед - са се затоплили значително.

"Продължихме да наблюдаваме повишаване на температурите между 90-те години и 2011 г. Вече имаме ясен знак за глобалното затопляне", заяви авторът на изследването Мария Хьорхолд, глациолог от Института "Алфред Вегенер" в Германия.

Тъй като потреблението на изкопаеми горива освобождава въглерод в атмосферата и затопля планетата, учените предупреждават, че правителствата все още не са направили необходимите промени за предотвратяване на най-лошите последици от глобалното затопляне.

През ноември доклад на ООН установи, че голяма част от най-известните ледници в света могат да изчезнат до 2050 г. заради затоплянето на планетата. Очаква се от над 18 600 ледника, които организацията наблюдава в 50 обекта от световното наследство, около 1/3 да изчезнат до средата на века.

Друго проучване установи, че се очаква 2/3 от ледниците в света да изчезнат до 2100 г.

Ледените ядра на Гренландия, които разкриват информация за дългосрочни температурни промени, отнемат време за анализ. За последно данните от ядрата бяха актуализирани през 1995 г. Преди това се считаше, че Гренландия не се затопля толкова бързо, колкото останалата част от Арктическия регион.

Въпреки това, новите данни, придобити през 2011 г., показват ускорено топене през последните 15 години.

"Това е важно откритие и потвърждава подозрението, че "липсващото затопляне" в ледените ядра се дължи на факта, че ядрата се изчерпват, преди да настъпи силното затопляне", обясни климатологът Мартин Стендел от Датския метеорологичен институт.

Предишни данни сочат, че Гренландия се затопля с по-ниски темпове в сравнение с останалата част от Арктика, която се затопля четири пъти по-бързо от средното за света. Сега обаче Гренландия, изглежда, наваксва.

Ледените ядра се използват за създаване на диаграма със средните температури в Гренландия за период от над 1000 години, който обхваща от 1000 г. до 2011 г.

През първите 800 години температурите бавно са се понижавали, след което са се повишили и отново понижили преди драматичен скок през 90-те години.

Според Хьорхолд шансът пикът след 1995 г. да се дължи на фактор, различен от изменението на климата, е "почти нулев".

През 2019 г. са взети нови проби от ледените ядра, но те все още се изучават от учените.

Проучването показва и че докато ледовете на Гренландия се топят, се освобождава и повече вода, което допринася за покачване на морското равнище.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648