В Германия изключват колективен имунитет без ваксинация на деца

Наука 06.07.2021 13:19 Снимка: ДНЕС+

В Германия изключват колективен имунитет без ваксинация на деца

Невъзможно е да се постигне колективен имунитет без ваксиниране на деца и юноши. Това е мнението на Германското дружество по имунология (DGfI), съобщава ДПА.

Счита се, че ще се достигне стаден имунитет, когато между 60 и 70% от населението е защитено от вируса, като това предполага, че патогенът не може да се размножава при тези индивиди, обясни вицепрезидентът на дружеството Райнхолд Фьорстер.

Той обаче подчерта, че при Sars-Cov-2 въпросът стои по различен начин - хората могат да предават вируса, въпреки че самите те не са болни, ваксинирани са и не проявяват симптоми.

По негови думи делта вариантът на коронавируса е усложнил ситуацията, тъй като е много по-заразен и засяга младежите и децата.

По тази причина Фьорстер бе категоричен, че докато тази възрастова група не бъде ваксинирана, няма как да се достигне колективен имунитет.

Според германския институт "Робърт Кох" най-малко 85% от населението на възраст от 12 до 59 години и 90% от тези на 60 и повече години трябва да бъдат напълно ваксинирани, за да се справят с делта варианта.

От института заявяват, че ако тази степен на ваксинация бъде постигната навреме, изразена четвърта вълна на вируса ще бъде малко вероятна през идния есенно-зимен период.

Засега постоянната комисия за ваксинация в Германия (Stiko) не е издала обща препоръка за това деца на 12 и повече години да бъдат ваксинирани, няма и одобрена ваксина за деца под 12-годишна възраст./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448