Употребата на енергийни напитки може да провокира аритмия

Наука 24.09.2023 14:11 Снимка: ДНЕС+

Употребата на енергийни напитки може да провокира аритмия

"Сърдечните аритмии могат да се дължат на нарушено генериране на възбудните импулси, както и да са в резултат на нарушено провеждане на вече образувани електрически импулси." Това обясни за News.bg кардиологът от УМБАЛ "Проф. Д-р Александър Чирков" д-р Алиш Османов.

По думите му при нарушения в зараждането на импулса може да се наблюдава повишен автоматизъм или тригерирана активност на клетките на възбудно-проводната система. Той каза още, че има аритмии с риентри механизъм, при които се активира порочен кръг, който поддържа аритмията. Предсърдното мъждене е пример за аритмия с множество такива зони, поясни д-р Османов. "Често при аритмия оплакванията на пациентите са сърцебиене, усещане за "прескачане" на сърцето, пропуснати сърдечни удари, задух, тежест в гърдите", подчерта кардиологът. Той обясни още, че аритмиите са надкамерни и камерни. Съществуват и някои фактори, които могат да доведат до появата на аритмия.

При хората, родени със сърдечно заболяване, съществува по-голям риск за развитие на аритмия. С повишен риск за развитие на аритмия са пациентите с прекаран инфаркт, тези с кардиомиопатия или клапни пороци", поясни д-р Османов. Сред другите причини, които могат да провокират аритмия, са хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм, инфекции, употреба на алкохол и енергийни напитки, както и редица забранени вещества.

Д-р Османов предупреди още, че аритмиите са патологични състояния и водят до усложнения, като даде за пример предсърдното мъждене, което и най-честата аритмия." В този случай има риск от образуване на тромб в предсърдието, който най-често мигрира в мозъка и причинява исхемичен мозъчен инсулт", каза кардиологът. Затова , по думите му е важна, диагностика и профилактика на аритмиите.

Лечението на аритмиите може да бъде медикаментозно и инструментално като някои аритмии могат да бъдат премахнати напълно. При други обаче е налага доживотно лечение с антиаритмични медикаменти, бета-блокери и др. Д-р Османов обясни, че инструменталното лечение включва електрофизиологично изследване, като целта е диагностика и радиофреквентна аблация на патологично огнище. В някои случаи обаче се налага имплантиране на автоматичен кардиовертер-дефибрилатор./news.bg

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364