Учените разкриха опасността от пиенето на сурово прясно мляко

Наука 13.02.2018 15:16

Служители в Центъра за контрол и профилактика на заболяванията на Съединените щати установиха, че консумацията на непастьоризирано прясно мляко увеличава значително риска от развитие на резистентни към антибиотици инфекции.

Резултатите от проучването бяха публикувани в изданието ArsTechnica.

Вниманието на учените е било привлечено от бактерията Campylobacter jejuni, която засяга стомашно-чревния тракт и причинява треска, повръщане и диария.

Според данните през 2016 г. в Колорадо с кампилобактериоза са били хоспитализирани 12 души, което бележи четирикратно увеличение в сравнение с броя на заразените през 1993 г. Негативните промени в епидемиологичната картина експертите обясняват със засилената консумация на сурово прясно мляко в щата.

Въпреки факта, че властите в Колорадо са наложили забрана върху продажбата му, продуктът все още може да се види на рафтовете на някои супермаркети или малки магазинчета.

Учените алармират, че пиенето на непастьоризирано мляко увеличава риска от кампилобактериоза със 150 пъти.

В изследването основен акцент е поставен върху откритието, че Campylobacter jejuni са резистентни на популярните антибиотици: тетрациклин, налидксинова киселина и ципрофлоксацин.

В тази връзка, експертите съветват да не се пие "сурово" мляко и да се потърси лекар при първия признак на инфекция. /БГНЕС

CHF CHF 1 2.10078
GBP GBP 1 2.25925
RON RON 10 3.85112
TRY TRY 100 4.16705
USD USD 1 1.67408