Учени: Рибата и ядките не са от полза за мозъка
Наука 26.09.2013 19:17
Хората, които често похапват риба и ядки с надеждата да подобрят мозъчните си функции, вероятно ще останат разочаровани да научат, че от тези продукти особена полза няма, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско проучване.
За целите на изследването специалисти от университета на Айова са направили тестове за мислене и запаметяване сред 2100 жени на възраст между 65 и 80 години.
Изследователите не са открили потвърждение, че съдържащите се в продукти като риба и ядки омега-3 мастни киселини забавят отслабването на мозъчните функции.
Авторите на проучването са установили, че няма разлика в резултатите от тестовете при доброволките с най-високи и най-ниски нива на омега-3 мастни киселини в кръвта в началото на изследването.
В двете групи също така не са отчетени различия в отслабването на мозъчните функции с течение на времето.
"За нещастие, нашето проучване не подкрепя идеята, че омега-3 мастните киселини са от полза за мозъка. Всъщност установихме, че те не осигуряват защитен ефект", казва Ерик Еман от изследователския екип.
Омега-3 мастните киселини са важни за развитието на мозъка в началото на живота. Данните какъв е ефектът от тях в по-късните житейски стадии обаче са противоречиви.
Експертите все пак отбелязват, че омега-3 мастните киселини са важна част от балансираното хранене и от тях има други ползи за здравето.
Междувременно друго изследване твърди, че присъствието на орехите във всекидневното меню укрепва кръвоносните съдове на пълните хора, без да води до допълнително трупане на килограми, съобщи РИА "Новости".
Орехите са не само питателни и засищат, но и са полезни за здравето като цяло, тъй като сдържат витамини.
Ако се ядат всеки ден, те започват да извеждат токсините от организма и с времето в него не остават вредни вещества, уверен е Дейвид Кац от Изследователския център на болницата "Грифин".
46 души на 30-75 години с Индекс на телесната маса, надхвърлящ 25 (затлъстяване), и обиколка на талията над 100 (за мъжете) или 88 сантиметра (за жените) го доказват. Всички те не са пушили и са имали метаболитни отклонения, предпоставка за диабет и сърдечносъдови болести.
Участниците в изследването са били разделени на две групи. Първата яла каквото поиска. Втората в продължение на два месеца всеки ден хапвала по 56 грама орехи. В резултат при втората група е било наблюдавано подобрение на работата на ендотелия (клетки, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове). Въпреки че орехите са много калорични, не е имало увеличаване на телесното тегло. /vesti.bg
За целите на изследването специалисти от университета на Айова са направили тестове за мислене и запаметяване сред 2100 жени на възраст между 65 и 80 години.
Изследователите не са открили потвърждение, че съдържащите се в продукти като риба и ядки омега-3 мастни киселини забавят отслабването на мозъчните функции.
Авторите на проучването са установили, че няма разлика в резултатите от тестовете при доброволките с най-високи и най-ниски нива на омега-3 мастни киселини в кръвта в началото на изследването.
В двете групи също така не са отчетени различия в отслабването на мозъчните функции с течение на времето.
"За нещастие, нашето проучване не подкрепя идеята, че омега-3 мастните киселини са от полза за мозъка. Всъщност установихме, че те не осигуряват защитен ефект", казва Ерик Еман от изследователския екип.
Омега-3 мастните киселини са важни за развитието на мозъка в началото на живота. Данните какъв е ефектът от тях в по-късните житейски стадии обаче са противоречиви.
Експертите все пак отбелязват, че омега-3 мастните киселини са важна част от балансираното хранене и от тях има други ползи за здравето.
Междувременно друго изследване твърди, че присъствието на орехите във всекидневното меню укрепва кръвоносните съдове на пълните хора, без да води до допълнително трупане на килограми, съобщи РИА "Новости".
Орехите са не само питателни и засищат, но и са полезни за здравето като цяло, тъй като сдържат витамини.
Ако се ядат всеки ден, те започват да извеждат токсините от организма и с времето в него не остават вредни вещества, уверен е Дейвид Кац от Изследователския център на болницата "Грифин".
46 души на 30-75 години с Индекс на телесната маса, надхвърлящ 25 (затлъстяване), и обиколка на талията над 100 (за мъжете) или 88 сантиметра (за жените) го доказват. Всички те не са пушили и са имали метаболитни отклонения, предпоставка за диабет и сърдечносъдови болести.
Участниците в изследването са били разделени на две групи. Първата яла каквото поиска. Втората в продължение на два месеца всеки ден хапвала по 56 грама орехи. В резултат при втората група е било наблюдавано подобрение на работата на ендотелия (клетки, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове). Въпреки че орехите са много калорични, не е имало увеличаване на телесното тегло. /vesti.bg
![]() |
1 | 2.09314 |
![]() |
1 | 2.24705 |
![]() |
10 | 3.85484 |
![]() |
100 | 4.15759 |
![]() |
1 | 1.69116 |
Последни новини
- 10:07 Япония обнови температурния си рекорд за цялата история на измерванията
- 09:59 Митрофанова: Отказът на София да купува руски газ създаде рискове за българската икономика
- 09:51 Увеличават се жертвите на глада в Газа
- 09:44 След кражба на проводници: Започна ремонт на контактната жп мрежа между Казичене и Столник
- 09:36 Тръмп: Ще увеличим значително митата за Индия заради покупките на руски петрол
- 09:28 Зеленски от фронта в Харковска област: За Русия се бият наемници от Азия и Африка
- 09:25 Омбудсманът Велислава Делчева: Над 173 000 души у нас нямат достъп до питейна вода
- 09:21 Паника и евакуация заради пожар на релсите в Ню Йорк, 9 души са били хоспитализирани (ВИДЕО)