Учени откриха генетични варианти, свързани с тежки случаи на COVID-19

Наука 12.12.2020 09:47 Снимка: ДНЕС+

Учени откриха генетични варианти, свързани с тежки случаи на COVID-19

Учени обявиха, че са установили генетични варианти, които допринасят за по-тежко протичане на коронавирус инфекция, информира АФП.

Осведомителната агенция отбелязва, че това е голям пробив, който може да помогне за спасяването на човешки живот с нови и съществуващи лекарства.

За да установят защо някои хора развиват тежко белодробно възпаление, когато се заразят с коронавирус, учените са анализирали мутации на геномите на повече от 2000 пациенти в критично състояние във Великобритания.

Те сравнили генетичния им строеж с този на контролна група и установили 8 генетични последователности (секвенции), които са по-често срещани сред пациентите с коронавирус.

Експертите са установили, че тази генетична последователност е свързана с възпалителен отговор в тялото и как имунната система се бори с патогени като новия коронавирус.

След допълнителни анализи те акцентират върху два специфични гена - TYK2 и CCR2 - които са свързани с възпалителни протеинови молекули.

Изследователите са установили, че хората, които произвеждат повече от ензима TYK2, изглежда са с по-висок риск от тежко преболедуване на коронавируса.

Проучването на учени от Единбургския университет е публикувано в журнала "Природа".

Има група лекарства на пазара, които ограничават действията на TYK2. Те често се изписват при хронични заболявания, както и за рак и артрит. Такива са JAK инхибитори.

Авторите на изследването подчертават, че също се изпитва лечение с антитела, което блокира CCR2 - протеин, който е свързан с имунния отговор./news.bg

CHF CHF 1 1.77625
GBP GBP 1 2.25344
RON RON 10 3.97018
TRY TRY 10 2.02274
USD USD 1 1.63176