Учени направиха кюфте в епруветка
Наука 13.05.2013 17:34
Холандски учени направиха кюфте от нишки мускулна тъкан, отгледана в лаборатория, съобщи в. "Дейли мейл".
Месото от епруветка е с гаранции за екологичност и зачитане на правата на животните.
То може да реши и проблема с кризата с храната.
Получено е от мускулни клетки от д-р Марк Пост от университета на Маастрихт в Холандия.
Д-р Пост представи мостри от месото, което ще бъде сготвено и опитано в Лондон следващия месец, за да види светът и потенциалните дарители на средства, че то е нещо реално.
Програмата сега се финансира от холандското правителство и от анонимно дарение от 300 хил. евро.
Засега обаче е неясно дали потребителите, които обичат да мислят за пържолите и надениците си като за нещо, появило се естествено, ще възприемат идеята те да са отгледани в лаборатория.
Месото в епруветка, наричано също култивирано месо, е животински продукт, но той не се взима от живо животно.
То е съвсем различно от имитациите на месо, които са направени от растителни протеини. Кюфтето от лабораторно месо се състои от около 20 хил. тънки ленти култивирана мускулна тъкан.
Според д-р Пост вкусът му е приемлив.
При готвенето към него се добавя само сол и пипер.
Технологията още е в ранен етап. Учените продължават да я усъвършенстват. /vesti.bg
Месото от епруветка е с гаранции за екологичност и зачитане на правата на животните.
То може да реши и проблема с кризата с храната.
Получено е от мускулни клетки от д-р Марк Пост от университета на Маастрихт в Холандия.
Д-р Пост представи мостри от месото, което ще бъде сготвено и опитано в Лондон следващия месец, за да види светът и потенциалните дарители на средства, че то е нещо реално.
Програмата сега се финансира от холандското правителство и от анонимно дарение от 300 хил. евро.
Засега обаче е неясно дали потребителите, които обичат да мислят за пържолите и надениците си като за нещо, появило се естествено, ще възприемат идеята те да са отгледани в лаборатория.
Месото в епруветка, наричано също култивирано месо, е животински продукт, но той не се взима от живо животно.
То е съвсем различно от имитациите на месо, които са направени от растителни протеини. Кюфтето от лабораторно месо се състои от около 20 хил. тънки ленти култивирана мускулна тъкан.
Според д-р Пост вкусът му е приемлив.
При готвенето към него се добавя само сол и пипер.
Технологията още е в ранен етап. Учените продължават да я усъвършенстват. /vesti.bg
![]() |
1 | 2.10033 |
![]() |
1 | 2.25716 |
![]() |
10 | 3.85385 |
![]() |
100 | 4.21711 |
![]() |
1 | 1.71504 |
Последни новини
- 23:19 В последната минута Спартак оцеля срещу "Ботев"
- 21:40 Хороскоп за събота, 2 август 2025 г.
- 19:34 Украинска доброволка: Нямаме никаква "милионна армия", руснаците пак ще дойдат пред портите на Киев
- 19:26 Община-София за Врана: Областният управител се опитва да ни прехвърли отговорността за парка
- 19:21 Учени откриха как оса "спира" стареенето си
- 19:18 Заради трагедията в Нови сад: Арестуваха бившия министър на търговията в Сърбия
- 19:11 Втори палеж в рамките на два дни на ключова германска железопътна линия
- 19:03 Русия оставя на бойно дежурство системата „Мъртва ръка“ - автоматизиран комплекс за ядрен удар