Учени направиха кюфте в епруветка

Наука 13.05.2013 17:34

Холандски учени направиха кюфте от нишки мускулна тъкан, отгледана в лаборатория, съобщи в. "Дейли мейл".

Месото от епруветка е с гаранции за екологичност и зачитане на правата на животните.

То може да реши и проблема с кризата с храната.

Получено е от мускулни клетки от д-р Марк Пост от университета на Маастрихт в Холандия.

Д-р Пост представи мостри от месото, което ще бъде сготвено и опитано в Лондон следващия месец, за да види светът и потенциалните дарители на средства, че то е нещо реално.

Програмата сега се финансира от холандското правителство и от анонимно дарение от 300 хил. евро.

Засега обаче е неясно дали потребителите, които обичат да мислят за пържолите и надениците си като за нещо, появило се естествено, ще възприемат идеята те да са отгледани в лаборатория.

Месото в епруветка, наричано също култивирано месо, е животински продукт, но той не се взима от живо животно.

То е съвсем различно от имитациите на месо, които са направени от растителни протеини. Кюфтето от лабораторно месо се състои от около 20 хил. тънки ленти култивирана мускулна тъкан.

Според д-р Пост вкусът му е приемлив.

При готвенето към него се добавя само сол и пипер.

Технологията още е в ранен етап. Учените продължават да я усъвършенстват. /vesti.bg

CHF CHF 1 2.10033
GBP GBP 1 2.25716
RON RON 10 3.85385
TRY TRY 100 4.21711
USD USD 1 1.71504