Учени изолираха непознати морски дълбоководни бактерии

Наука 05.09.2023 12:41 Снимка: ДНЕС+

Учени изолираха непознати морски дълбоководни бактерии

Китайски учени изолираха непознат щам морски бактерии с уникални характеристики, съобщи Юрик алърт. Информацията е на БТА.

За изследването учените от Института по океанология към Китайската академия на науките са събрали проби от седименти от дълбоководен студен извор в океана. Те са симулирали растежа на бактериите от пробите с хранителна среда и антибиотици. Генното секвениране са извършвали в отделни колонии.

Сред бактериите учените са идентифицирали щама ZRK32, който расте по-бързо от останалите. Преди това е бил причислен към рода Poriferisphaera.

Допълнителен анализ показал, че образецът има генетична прилика с представители на този род, но има и разлики. Това предполага, че щамът е нов, неописан досега вид. Учените са предложили да го нарекат Poriferisphaera hetertotrophicis.

Новият щам успешно расте в богата на хранителни вещества среда и се възпроизвежда чрез пъпкуване. Той също така е включен в цикъла на азота.

Наблюденията показват също, че под въздействието на азот под формата на нитрат или амоняк, щамът започва да отделя вирус. Този вирус ускорява растежа на Poriferisphaera hetertotrophicis и други морски бактерии. Той съществува съвместно с гостоприемника, без да го убива, и ускорява азотния метаболизъм в дълбоководните микробни общности.

Азотният цикъл, осъществяван от бактериите, е важен процес, при който се освобождава азот за изграждане на нуклеинови киселини, аминокиселини и протеини - градивните елементи на живота.

Досега бактериите от рода Poriferisphaera са изолирани от сладки или плитки океански води.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095