Трябва ли да ни притеснява новата епидемия в Китай

Наука 28.11.2023 18:19 Снимка: ДНЕС+

Трябва ли да ни притеснява новата епидемия в Китай

През последните няколко дни западните медии пишат, че болниците в Китай са препълнени от болни деца, за които се съобщава, че проявяват симптоми, наподобяващи пневмония. Това звучи тревожно предвид, че сме на прага на зимата, която в Китай ще бъде първата след премахването на ограниченията от пандемията Covid-19.

Въпреки че Световната здравна организация сега отново е нащрек, китайското министерство на здравеопазването успокоява, че нарастването на заболелите не е свързано с върлуването на нови вируси. Показателно за това е, че боледуващите са деца, тоест става въпрос за патоген, с който възрастните са свикнали.

Мария Ван Керхов от отдела за подготовка и превенция на епидемии и пандемии в СЗО уточнява, че зачестилите случаи на респираторни заболявания при деца на възраст между 5 и 14 години, всъщност не е нещо изненадващо. По думите ѝ то е следствие от връщането към по-активния начин на живот след няколкогодишната изолация в Китай, където мерките бяха сред най-строгите.

Докато за момента основният призив в страната е населението да носи маски, Световната здравна организация продължава да следи ситуацията и да събира данни за респираторните заболявания и развитието на пневмония при децата. Не е ясно обаче кога е започнала тази епидемия, тъй като е необичайно толкова много деца да бъдат засегнати толкова бързо.

Според китайските здравни власти става въпрос за т. нар. "ходеща пневмония", която е често срещана бактериална инфекция при децата. Симптомите включват възпалено гърло, умора и продължителна кашлица, която може да продължи седмици, дори месеци. В някои случаи се стига и до пневмония.

Снимка 643640

Междувременно стана ясно, че китайската националната здравна комисия има притеснения от нова епидемия, като очакванията са тя да се развие тази зима и следващата пролет, пише Independent.

Мнението на международни здравни специалисти обаче е, че в ситуацията няма нищо необичайно. "На този етап нищо не подсказва, че това може да е нов вариант на Covid", споделя Брус Томпсън от Мелбърнския университет.

Въпреки това, по думите на холандския вирусолог Марион Купманс, който е съветник на СЗО относно Covid, трябва да се внимава. Според него експертите трябва да съберат повече диагностична информация, но в същото време е наясно, че е предизвикателство да бъдат разпознати огнищата, както и да бъде определена причината.

"Няма причина да натискаме пандемичния паник бутон въз основа на това, което знаем засега, но съм нетърпелив да видя отговора на СЗО от Китай и оценката след това", казва публичният здравен експерт Брайън Макклоски. Той също е съветник на СЗО относно пандемията.

По думите на британския вирусолог Том Пийкок пък е напълно възможно да се окаже, че става въпрос за нещо по-обикновено или комбинация от неща - например Covid, грип и респираторен синцитиален вирус (RSV). "Но се надяваме, че скоро ще научим повече", допълва той.[**sorce_name**]

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319