Tesla, соларните панели Tesla Solar, подобренията по тях и по-ниската им цена

Наука 22.06.2020 18:24 Снимка: ДНЕС+

Tesla, соларните панели Tesla Solar, подобренията по тях и по-ниската им цена

Когато говорим за Tesla, първо се сещаме за мощните и красиви електромобили, които все още са рядкост по родните пътища. Но компанията на Илон Мъск работи и по други технологии, с които да подобри живота ни.

Соларните панели на Tesla са предназначени за независимо производство на електроенергия от слънчевите лъчи. Те се монтират върху покрива, имат много по-незабележим и изчистен дизайн от традиционните, които сме виждали на много места, и са с гаранция от 25 години.

Системата, която се инсталира само от техници на компанията, включва и голяма батерия, която се поставя някъде у дома. Тя се зарежда от панелите и разпределя тока спрямо моментните нужди на домакинството. Разбира се, всичко може да се контролира бързо и лесно чрез приложение за смартфон.

Соларните панели на Tesla са с различна мощност и големина, но еднаквото при всички е, че благодарение на подобрена технология вече са с 10% по-мощни. A още по-хубавото е, че компанията намали и цената им със 17%, с което тя става с около 30% по-ниска от средната на конкурентни компании, пише Engadget.

Засега инсталирането на соларната система на Tesla се предлага само в САЩ. Но ходовете по отношение на цената и качеството са знак, че компанията иска да намери своето място и да се установи като един от големи играчи и в тази бизнес ниша - част и от настоящето, и от бъдещето.

Въпреки че всичко изглежда прекрасно, не липсват и няколко случая, които компрометират качеството и сигурността на соларните системи на Tesla. Като този от края на миналата година, когато покрив на супермаркет Walmart в САЩ със соларни панели се подпали. Но сме сигурни, че Мъск няма да се откаже, докато не усъвършенства и тази технология.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448