Търсят поне 3 древни селища под “Хемус”

Наука 06.07.2020 09:10 Снимка: ДНЕС+

Търсят поне 3 древни селища под “Хемус”

Дават още 2,3 млн. лева за археология на магистралата

Нови 2,3 млн. лв. отпуска Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) за археологически разкопки и проучвания по трасето на магистрала “Хемус”. Те са за участъците, които в момента се строят – след пътен възел “Боаза”, до който стига в момента аутобанът, до пътен възел “Каленик”, както и за още един участък – между отбивката за Плевен и Летница, за който още няма технически проект. Сумите са предвидени в две обществени поръчки, които пътната агенция обяви преди дни.

И двете обществени поръчки ще се изпълняват от Националния археологически музей към БАН, с който агенцията има нов рамков договор от миналата година. По-голямата част от сумата е предвидена за отсечката от Боаза до Каленик, където предварителните проучвания са показали, че има поне 12 археологически обекта - 8 надгробни могили, 3 древни селища и единични постройки. Целта на проучването е да се установи дали при строителството тези обекти ще бъдат засегнати и това ще помогне да се определи колко пари ще трябват за консервацията и съхраняването на обектите.

Това се прави от междуведомствена комисия, назначена от министъра на културата. Ако се налага консервация, разходите ще бъдат платени от АПИ. Срокът за подробното проучване според обществената поръчка се определя за всеки обект поотделно, като най-дългият е 80 календарни дни.

Втората обществена поръчка е за издирване на археологически обекти между Плевен и Летница в участък, за който още няма готовност за строителство. Той се намира между 139-ия и 167-ия километър на магистрала “Хемус”.

Строителството на “Хемус” между Боаза и Каленик напредва и засега археологически разкопки не бавят работата./24 часа

CHF CHF 1 1.816
GBP GBP 1 2.19761
RON RON 10 4.01336
TRY TRY 10 2.16883
USD USD 1 1.61332