Светът се изправя пред "антибиотичен апокалипсис"

Наука 09.07.2021 12:49 Снимка: ДНЕС+

Светът се изправя пред "антибиотичен апокалипсис"

Антимикробната или антибиотична резистентност може да се окаже "края за съвременната медицина" и да доведе до "антибиотичен апокалипсис" според бившия главен медицински директор на Англия, информира ДПА.

Преди Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести, лекторът Сали Дейвис предупреди за оскъдния напредък в ограничаването на бактериалната резистентност към антибиотици, нарастваща опасност, за която масово се алармира през последните години.

Дейвис, сега специален пратеник на Великобритания за антимикробната резистентност, подчерта, че пазарът на антибиотици е "съсипан".

"Сравнено с 8 млрд. долара печалба за лекарства за рак, 100-милионната загуба за антимикробни средства означава, че нашите лекарствени шкафове стават по-празни - заради фалити, а не липса на научни способности", коментира тя.

Правителствата трябва да "действат сега", настоя Дейвис и изтъкна: "За мнозина вече е твърде късно - те починаха."

Миналия месец страните от Г-7 обещаха, че ще харчат повече за изследване на антибиотици, като по-рано членовете Великобритания и САЩ обявиха субсидии за фармацевтичните компании за разработване на нови лекарства.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията уточняват, че "инфекциите, причинени от резистентни на антибиотици микроби, са трудни и понякога невъзможни за лечение".

Въпреки че бактериите могат естествено да развият устойчивост към антибиотици с течение на времето, проблемът се е "ускорил" според Световната здравна организация от "злоупотребата с антибиотици при хора и животни".

Изследвания, публикувани миналата седмица от Вашингтонския университет, твърдят, че с антибиотиците е било "злоупотребявано" в Индия по време на смъртоносната неотдавнашна вълна на коронавируса.

"Антибиотиците са ефективни само срещу бактериални инфекции, а не срещу вирусни инфекции като COVID-19", подчертаха изследователите, предупреждавайки, че "прекомерната употреба увеличава риска от резистентни към лекарства инфекции"./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648