Наука 18.03.2024 18:19 Снимка: ДНЕС+
Според учени: Месото от змии е новата суперхрана
Отглеждането на питони във ферми може да се превърне в устойчив и ефективен нов вид животновъдство за повишаване на продоволствената сигурност, твърдят авторите на изследване от университета "Макуори" в Сидни, Австралия, съобщават Физ.орг и БТА.
Проучването се осъществява в две ферми за питони в Югоизточна Азия и е ръководено от д-р Даниел Натуш от Факултета по природни науки в австралийския университет. Изследването е публикувано в списание "Сайънтифик рипортс" (Scientific Reports).
Екипът на д-р Натуш установява, че питоните преобразуват храната, като увеличават теглото си забележително по-ефективно в сравнение с пилета и говеда, които традиционно се отглеждат за прехрана от хората.
"По отношение на коефициента на преобразуване на храна питоните превъзхождат всички основни селскостопански видове, изследвани досега", каза д-р Натуш. "Змийското месо е бяло и съдържа много протеини", допълни той.
Изследователите правят сравнение между мрежест питон (Malayopython reticulatus) и бирмански питон (Python bivittatus), отглеждани във ферми за питони в Тайланд и Виетнам, като проверяват въздействието на различните хранителни режими върху тях.
"Промените в климата, болестите и намаляването на природните ресурси увеличават натиска върху конвенционалното животновъдство и растителните култури, което има тежки последици за много хора в страните с ниски доходи, страдащи вече от остър недостиг на протеини", каза д-р Натуш. "Неуспехите на традиционните системи за производство на храни, водещи до широкоразпространена продоволствена несигурност, стимулират интереса към алтернативни източници на храна", допълни той.
Змийското месо е устойчив източник на храна с високо съдържание на протеин и ниско съдържание на наситени мазнини, което вече се консумира широко в Югоизточна Азия и Китай.
"Макар че съществува мащабно отглеждане на питони в Азия, то все още не е получило достатъчно внимание от страна на водещи учени в областта на селското стопанство", каза д-р Натуш. "Нашето проучване показва, че отглеждането на питони допълва съществуващите животновъдни системи и може да предложи гъвкав и ефикасен отговор на глобалната продоволствена несигурност", уточни той.
При производството на змийско месо се отделят много по-малко парникови газове, отколкото от бозайниците.
Въпреки това е малко вероятно Австралия или Европа да приемат отглеждането на питони.
"Мисля, че ще мине много време, преди да видите бургери с месо от питони, сервирани в любимия ви ресторант", каза д-р Натуш.
Още по темата
CHF | 1 | 2.09988 |
GBP | 1 | 2.34287 |
RON | 10 | 3.92966 |
TRY | 100 | 5.36592 |
USD | 1 | 1.8588 |
Последни новини
- 23:34 Много българи се оказаха блокирани по турските летища заради срива в системата за паспортен контрол
- 23:14 Трамвай дерайлира, след като го засече кола
- 22:55 Младежи с черни качулки и маски нападнаха деца в магазин в „Люлин“
- 21:12 Хороскоп за сряда, 27 ноември 2024 г.
- 19:31 Перспективата за примирие в Ливан кара жителите на Газа да се чувстват изоставени
- 19:18 ВАС отхвърли жалбата на АИКБ срещу увеличението на минималната заплата
- 19:06 Ограничават движението в тунел "Топли дол" на АМ "Хемус" за четири часа тази нощ
- 18:54 КС допусна преброяване на бюлетините в 1777 избирателни секции