
Наука 18.03.2024 18:19 Снимка: ДНЕС+
Според учени: Месото от змии е новата суперхрана
Отглеждането на питони във ферми може да се превърне в устойчив и ефективен нов вид животновъдство за повишаване на продоволствената сигурност, твърдят авторите на изследване от университета "Макуори" в Сидни, Австралия, съобщават Физ.орг и БТА.
Проучването се осъществява в две ферми за питони в Югоизточна Азия и е ръководено от д-р Даниел Натуш от Факултета по природни науки в австралийския университет. Изследването е публикувано в списание "Сайънтифик рипортс" (Scientific Reports).
Екипът на д-р Натуш установява, че питоните преобразуват храната, като увеличават теглото си забележително по-ефективно в сравнение с пилета и говеда, които традиционно се отглеждат за прехрана от хората.
"По отношение на коефициента на преобразуване на храна питоните превъзхождат всички основни селскостопански видове, изследвани досега", каза д-р Натуш. "Змийското месо е бяло и съдържа много протеини", допълни той.
Изследователите правят сравнение между мрежест питон (Malayopython reticulatus) и бирмански питон (Python bivittatus), отглеждани във ферми за питони в Тайланд и Виетнам, като проверяват въздействието на различните хранителни режими върху тях.
"Промените в климата, болестите и намаляването на природните ресурси увеличават натиска върху конвенционалното животновъдство и растителните култури, което има тежки последици за много хора в страните с ниски доходи, страдащи вече от остър недостиг на протеини", каза д-р Натуш. "Неуспехите на традиционните системи за производство на храни, водещи до широкоразпространена продоволствена несигурност, стимулират интереса към алтернативни източници на храна", допълни той.
Змийското месо е устойчив източник на храна с високо съдържание на протеин и ниско съдържание на наситени мазнини, което вече се консумира широко в Югоизточна Азия и Китай.
"Макар че съществува мащабно отглеждане на питони в Азия, то все още не е получило достатъчно внимание от страна на водещи учени в областта на селското стопанство", каза д-р Натуш. "Нашето проучване показва, че отглеждането на питони допълва съществуващите животновъдни системи и може да предложи гъвкав и ефикасен отговор на глобалната продоволствена несигурност", уточни той.
При производството на змийско месо се отделят много по-малко парникови газове, отколкото от бозайниците.
Въпреки това е малко вероятно Австралия или Европа да приемат отглеждането на питони.
"Мисля, че ще мине много време, преди да видите бургери с месо от питони, сервирани в любимия ви ресторант", каза д-р Натуш.
Още по темата
![]() |
1 | 2.08979 |
![]() |
1 | 2.298 |
![]() |
10 | 3.82821 |
![]() |
100 | 4.45527 |
![]() |
1 | 1.72168 |
Последни новини
- 21:35 Хороскоп за четвъртък, 8 май 2025 г.
- 21:30 Китайският президент Си Дзинпин пристигна в Москва за парада на 9 май
- 21:29 Силни гръмотевични бури и градушки удариха Бургаско, Хасковско и Асеновградско
- 21:27 Вучич кацна на Внуково-2. България отвори небето си за самолета на сръбския президент към Москва
- 19:30 ЕК заведе няколко иска срещу България заради неспазването на правото на ЕС
- 19:21 Швейцария инвестира 90 млн. франка в българския INSAIT
- 19:12 Частните болници отново ще провеждат обществени поръчки за лекарства по НЗОК
- 19:03 Общо 28 са постъпилите сигнали за т. нар. "локали" в София от началото на годината