Специалисти дешифрираха текст на серийния убиец Зодиак

Наука 12.12.2020 18:16 Снимка: ДНЕС+

Специалисти дешифрираха текст на серийния убиец Зодиак

Група специалисти от САЩ, Австралия и Белгия дешифрира едно от съобщенията на серийния убиец Зодиак, изпратено на американския вестник "Сан Франциско кроникъл" през ноември 1969 година, съобщи сайтът на изданието.

Посланието, получило названието "Шифър 340" по количеството на знаците в оригинала на съобщението, било разчетено от американския разработчик на софтуера Дейвид Оранчак, от белгийския програмист Ярл ван Ейке и от австралийския математик Сам Блейк, предаде БТА.

"Надявам се, че вие весело си прекарвате времето в опит да ме заловите. Телевизионното шоу, в което се говореше за мен, това не бях аз. Не се боя от газовата камера, защото с нейна помощ ще се окажа в рая по-рано. Сега разполагам с достатъчно роби, които да работят за мен. Докато другите няма да имат нищо, когато попаднат в рая и се боят от смъртта. Аз не се боя, тъй като зная, че моят нов живот ще бъде лек след райската ми смърт", гласи разчетеният текст.

В него не се разкрива името на престъпника.

Клонът на ФБР в Сан Франциско отбеляза в страницата си в Туитър, че следствието по делото Зодиак продължава. Служителите изтъкнаха, че им е известно за дешифрирането на криптограмата на серийния убиец, но заради продължаващото разследване и заради паметта на убитите бюрото ще се въздържи от коментари.

"Шифърът 340" е втората криптограма на Зодиак, която беше успешно разчетена. Първата, "Шифър 408" беше дешифрирана от учител от калифорнийския град Салинас и от неговата съпруга. В нея престъпникът обясняваше, че обичал да убива, защото това било забавно.

Зодиак е псевдоним на серийния убиец, върлувал през 60-те години в щата Калифорния. Личността на маниака и досега не е установена. Той пишеше на полицията и във вестниците, хвалейки се за своите престъпления Полицията свърза с престъпника 5 смъртни случая, макар самият Зодиак да твърди, че е извършил 37 убийства./БТА

CHF CHF 1 1.77577
GBP GBP 1 2.25956
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24357
USD USD 1 1.62269