SpaceX се готви за второ изстрелване на мегаракетата Starship

Наука 18.11.2023 10:32 Снимка: ДНЕС+

SpaceX се готви за второ изстрелване на мегаракетата Starship

SpaceX се готви за второто тестово изстрелване на Starship - най-голямата ракета, създавана някога, с която Илон Мъск се надява един ден да колонизира Марс, докато НАСА очаква модифицирана версия за кацане на хора на Луната.

Това се случва, след като първият опит за изстрелване на космическия кораб в неговата напълно комплектована конфигурация през април завърши със зрелищна експлозия над Мексиканския залив.

SpaceX настоява, че експлозиите по време на ранните етапи на разработката на ракетите са добре дошли и помагат за информиране за избора на дизайн по-бързо от наземните тестове - въпреки че времето за готовност на модифицирания Starship за планираното кацане на Луната през 2025 г. изтича.

Изстрелването от базата на компанията в Бока Чика, Тексас, е насрочено за 7:00 ч. местно време (13:00 ч. по Гринуич), като прозорецът за изстрелване е 20 минути.

Събитието ще бъде предавано на живо както на уебсайта на SpaceX, така и на X, платформата за социални мрежи, собственост на Мъск.

Когато двете степени на Starship се обединят, ракетата ще бъде висока 121 метра.

Нейният ускорител Super Heavy произвежда 74,3 меганютона тяга, почти два пъти повече от втората по мощност ракета в света, Space Launch System (SLS) на НАСА - въпреки че последната вече е напълно функционираща.

И двете системи са проектирани така, че да могат да се използват многократно - ключов елемент от конструкцията на SpaceX, който има за цел да намали значително разходите.

Ако полетът е успешен, ускорителят ще се приземи в Мексиканския залив няколко минути след изстрелването, а горната степен ще извърши частично пътуване около Земята, като почти ще достигне орбитална скорост, преди да се разбие в Тихия океан близо до Хаваите след 90 минути.

CHF CHF 1 2.07054
GBP GBP 1 2.28085
RON RON 10 3.9386
TRY TRY 100 6.27619
USD USD 1 1.81583