Solar Orbiter изпрати уникални снимки на Слънцето

Наука 17.07.2020 08:23 Снимка: ДНЕС+

Solar Orbiter изпрати уникални снимки на Слънцето

Учени съобщиха, че са се сдобили с най-близко направените снимки на Слънцето като част от паневропейска мисия за изследване на слънчевите изригвания, които вероятно оказват по-голямо въздействие върху Земята, информира АФП.

Solar Orbiter на Европейската космическа агенция беше изстрелян от космодрума "Кейп Канаверал" във Флорида през февруари и завърши първия си полет около нашата звезда миналия месец, изпращайки безпрецедентни снимки на феномена близо до повърхността му.

"Първите снимки надвишиха очакванията ни", коментира Даниел Мюлер от изследователския екип към проекта Solar Orbiter. Той добави, че снимките загатват за много интересен феномен, който преди не е било възможно да бъде наблюдаван толкова подробно.

Това ни прави уверени, че Solar Orbiter ще ни помогне да отговорим на открити въпроси за Слънцето, добави експертът.

Конкретно екипът е наблюдавал десетки миниатюрни слънчеви изригвания, които до този момент не бяха улавяни.

Според учените Слънцето изглежда относително спокойно от пръв поглед, но когато се погледне детайлно, могат да се видят миниатюрни изригвания навсякъде.

По време на първата орбита Solar Orbiter, разработен съвместно с НАСА, прелетя около 77 милиона километра от Земята, което е около половината разстояние от Слънцето до планетата ни.

Изградена да издържа на температура до 500 градуса по Целзий, сондата ще се приближи на 40 милиона километра от Слънцето.

Учените се надяват да се сдобият с първите снимки на полюсите на Слънцето.

Мисията трябва да продължи 9 г. и струва 1,5 милиарда евро./news.bg

CHF CHF 1 1.82464
GBP GBP 1 2.15507
RON RON 10 4.01212
TRY TRY 10 2.046
USD USD 1 1.65482