След инцидента с първия пациент Neuralink търси доброволец за втори мозъчен имплант

Наука 20.05.2024 16:56 Снимка: ДНЕС+

След инцидента с първия пациент Neuralink търси доброволец за втори мозъчен имплант

Илон Мъск обяви, че Neuralink търси втори доброволец, който да получи следващия експериментален мозъчен имплант на компанията.

"Neuralink приема заявки за втория участник", написа Мъск в X. "Това е нашият телепатичен кибернетичен мозъчен имплант, който ви позволява да управлявате телефона и компютъра си само като мислите."

Тези твърдения се доказаха от теста с първия човек, получил чипа. Ноланд Арбау беше парализиран при инцидент с гмуркане през 2016 г. и след това можел да взаимодейства с технологията само с помощта на гласа си и стилус в устата си.

Всичко това се променило от мозъчния имплант Neuralink, който според него му дава толкова ловък контрол върху цифровите интерфейси, че той можел прецизно да играе Mario Kart и Civilization VI.

Влошаване на връзките между импланта и мозъка доведоха до изваждането на чипа от Арбау. Той се надява, че дори да не е вторият тестови пациент, от компанията ще го включат в краткия списък с бъдещи кандидати.

"Нямах за какво да се събудя сутринта и Neuralink промени това за мен", каза Арбау за Good Morning America. "Просто бях много щастлив, че ще бъда част от нещо, което вярвам, че е толкова монументално. Това е следващата стъпка напред в подпомагането на хората с парализа. Беше много, много трудно да се откажа от всички невероятни неща, които успях да направя".

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини