"Синовак" публикува резултати от ваксинирането на деца срещу COVID-19

Наука 30.06.2021 17:19 Снимка: ДНЕС+

"Синовак" публикува резултати от ваксинирането на деца срещу COVID-19

Китайската компания „Синовак“ публикува първия в света доклад за имуногенност и безопасност на ваксината срещу COVID-19 – CoronaVac, тествана при непълнолетни на възраст от 3 до 17 години. От него става ясно, че тя се понася добре от тази група и предизвиква силен имунен отговор, което е много обнадеждаващо, съобщава Радио Китай.

„Ще проведем по-нататъшни широкомащабни проучвания, за да осигурим необходимите данни за имунизационни стратегии за деца и юноши“, посочи Гао Цян, генерален мениджър на „Синовак“, в специално изявление.

Резултатите от проучването са публикувани в The Lancet Infectious Diseases, водещото клинично списание за инфекциозни болести, във вторник. Те показват, че неутрализиращите титри на антителата, индуцирани от доза от 3,0 µg, са по-високи от тези с дозата от 1,5 µg. Резултатите подкрепят използването на доза от 3,0 ?g със схема от две имунизации за по-нататъшни проучвания при деца и юноши, според доклада в Lancet.

Наблюдателите смятат, че резултатите за ваксината на „Синовак“ ще дадат стимул да продължат и се разширят подобни изследвания и на други ваксини срещу COVID-19 при деца на възраст под 12 години и ще повишат общественото доверие за ваксинирането им, за да бъде постигнат по-лесно и бързо колективен имунитет. Но те също така предупреждават, че трябва да се внимава, за да се оценят дългосрочните ефекти на ваксината върху развитието на децата, тъй като все още е спорна тема сред световните учени и правителствата дали да се ваксинират непълнолетни поради липса на дългосрочно наблюдение.

Според информация на „Ройтерс“ от 9 юни, „Пфайзър“ ще започне да тества своята ваксина за COVID-19 върху по-голяма група деца под 12-годишна възраст, като е избрал по-ниска доза в ранния етап на проучването.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448