
Наука 16.02.2021 18:58 Снимка: ДНЕС+
Шведски лекари установиха, че антителата срещу COVID-19 са за 9 месеца
Онези, които са се възстановили от COVID-19, запазват имунитет срещу вируса поне девет месеца след заболяването, установиха учени от "Каролинска институтет" и болница "Дандерюд".
Според тях през този период вероятността от повторно заразяване с коронавирус също е изключително ниска.
Изследването се провежда от пролетта на 2020 г. сред работещи в здравни заведения, които са се възстановили от COVID-19. 96% от тях са имали антитела след девет месеца. Две трети са развили клетъчен имунитет. От 340 души, които са развили антитела, по-малко от 1% са имали рецидив.
Според лекаря и изследовател Шарлот Толин, в случай на второ заболяване на човек, поради развития имунитет, симптомите могат да бъдат приглушени или заболяването ще бъде асимптоматично.
"Не е известно дали човек с антитела, разболявайки се отново, може да зарази други и пак да не усеща никакви симптоми, но това, очевидно, е много малко вероятно", добави лекарят.
Следващата фаза на проучването е планирана за май, когато повечето от участниците ще бъдат ваксинирани.
Преди това СЗО препоръча пациентите с COVID-19 да бъдат ваксинирани срещу коронавирус./news.bg
Още по темата
![]() |
1 | 2.10033 |
![]() |
1 | 2.25716 |
![]() |
10 | 3.85385 |
![]() |
100 | 4.21711 |
![]() |
1 | 1.71504 |
Последни новини
- 19:39 Правителството на Литва подаде оставка след решението на премиера да се оттегли от поста си
- 19:32 След големия пожар в Струмяни: 14 постройки са изцяло или частично изгорели
- 19:24 След "инвазията" на 8000 посетители само за ден: В Доломитите искат туристите да плащат такса
- 19:17 5 години затвор за жена, откраднала над 128 000 лева от възрастен мъж
- 19:09 Към Тръмп: Натиснете Нетаняху да спре войната в Газа, зоват бивши шефове на Мосад и армията
- 19:02 Каролин Галактерос: Как си представя Тръмп, че Русия ще се откаже от целите си?
- 18:54 Запрянов: Активирахме клауза от ПСР, според която разходи за отбрана да не се отчитат през бюджета
- 18:52 Повечето американци с тревога наблюдават растящото поскъпване на храните