Шефът на Google и историята как баща му дава едногодишната си заплата за билета му до САЩ

Наука 20.06.2020 19:50 Снимка: ДНЕС+

Шефът на Google и историята как баща му дава едногодишната си заплата за билета му до САЩ

От 2015 година насам Сундар Пичай управлява една от най-големите компании не само в технологичния, но и в целия корпоративен свят - Alphabet. Компанията майка е по-известна с дъщерната си Google.

Преди да стигне до този връх в кариерата си обаче той получава първите си стъпки в тази сфера в индийския институт по технологии "Мадрас" и има доста интересна история за пътя си от родината си към Щатите.

В обръщение към студенти, публикувано в YouTube, той разказва именно за това. Там технологичният лидер посочва, че баща му е дал сума, възлизаща на заплатата му за една година, за да купи първия билет на Сундар за САЩ. Той признава, че това е бил и първият път, в който той се е качил на самолет.

Пред студентите Пичай ги призовава да не губят надежда и да не бъдат нетърпеливи за нещата, които очакват да постигнат.

"Вероятно има неща, свързани с развитието на технологиите, които ви фрустрират или ви правят нетърпеливи за промяната. Не губете търпението си. То ще ви помогне да създадете новата технологична революция и ще ви позволи да изградите неща, за които моето поколение не е и мечтало", казва той и добавя:

"Може би сте ядосани от действията на моето поколение по отношение на климатичните промени или пък на образованието. Бъдете търпеливи. Това ще ви помогне да стигнете до прогреса, от който светът се нуждае.".

Благодарение на усилията на семейството си Пичай пристига в Щатите, за да учи в Станфордския университет, а след това прави допълнителна квалификация към Пенсилванския университет.

Кариерата му започва като продуктов мениджър в Applied Materials, която създава харджуер и софтуер. По-късно работи в консултантската компания McKinsey.

През 2004 година Сундар Пичай става част от екипа на Google, като има ключова роля в развитието на различни софтуерни продукти на компанията, включително на Google Chrome и Chrome OS. По-късно той работи по Gmail и Google Maps, както и по Android./money.bg

CHF CHF 1 1.81752
GBP GBP 1 2.16509
RON RON 10 4.04448
TRY TRY 10 2.38545
USD USD 1 1.66241