Създадоха ябълка, която остава прясна дълго време

Наука 10.11.2009 14:54

Ябълка, която остава прясна в продължение на месеци, беше създадена от австралийски учени и скоро може да се появи в магазините. На изследователите били необходими 20 години, за да разработят плода, който нарекли "най-добрата ябълка на света".

Ябълката, която на този етап е известна като RS103-130, остава прясна 14 дни, ако бъде държава в купа за плодове, но ако се съхранява в хладилник, може да издържи "месеци наред". Нейната издръжливост е постигната без генни модификации, устойчивостта й към заболявания се дължи на ген, открит в азиатската ябълка malus floribunda.

Ябълката е създадена от експерти на правителството в Куинсланд, Австралия. Министърът на първичната промишленост Тим Мълхерин заяви, че австралийското правителство търси търговски партньор, за да я пусне в продажба по магазините още следващата година. /БГНЕС

CHF CHF 1 2.10033
GBP GBP 1 2.25716
RON RON 10 3.85385
TRY TRY 100 4.21711
USD USD 1 1.71504