САЩ и Русия водят по брой изтекли данни от „облаци“

Наука 18.06.2020 12:58 Снимка: ДНЕС+

САЩ и Русия водят по брой изтекли данни от „облаци“

Количеството на изтеклите данни от облачните услуги в света през последната година се е увеличило с 3,5 пъти – до 248 случая, като повече от половината от тях са възникнали в САЩ и Русия, приблизително по равно, се казва в доклад на компанията InfoWatch.

Според експертите в резултат на всички тези течове, 8,35 милиарда документа в света с лични данни и данни за плащания са се оказали на свободен достъп. “Повече от 53 % от всички изтичания на информация от облачни услуги са регистрирани в американски и руски компании, взети заедно”, се казва в документа. На САЩ се падат 27,5 % от общия брой течове, а на Русия – 26,7 %.

В същото време в Русия, според компанията, броят им през последната година се е увеличил с 22 пъти – до 66 регистрирани случая, в резултат на което над 122 милиона записи с лична информация и информация за плащания са се оказали публично достояние.

Според компанията една от най-уязвимите области по отношение на надеждността на „облачните“ хранилища се оказа високотехнологичната, която представлява 40 % от всички регистрирани случаи. “Такива компании по своето естество използват най-новите технологии в областта на обработката на информация, оценяват удобството на съхраняването на информация и достъпа до нея. В същото време не всички представители на високотехнологичния сегмент са готови да отделят значителни ресурси за създаване на собствена инфраструктура и осигуряване на нейната сигурност, поради това те охотно качват данни в облачните сървъри“, обясняват авторите на изследването.

Голям дял от незащитени „облаци“ в Русия бяха открити в сектора на здравеопазването: те представляват 11,4 % от течовете, регистрирани в Руската федерация, срещу 9,3 % в света. В същото време ситуацията в банковия и финансовия сектор в Русия се оказа много по-добра от глобалната – само 1,4 % от течовете в облаци са отчетени за този сектор в Руската федерация в сравнение със 7,7 % в света. Руският финансов сектор все още не е готов за миграция към облачни услуги по технологични причини и поради регулаторните изисквания, обясняват експертите.

Авторите на проучването отбелязват, че огромното мнозинство от течове би могло да бъде избегнато, ако компаниите обърнат повече внимание на защитата на облачните услуги, редовно да извършват одит на свързаните в мрежата хранилища и да се грижат за повишаване на квалификацията на администраторите, обслужващи облачни сървъри. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448