Рибеното масло е ключът към дълъг живот
Наука 20.01.2010 12:29
Рибеното масло може да се окаже ключът към дълъг и здравословен живот, твърдят учени.
Те открили, че омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибеното масло, може да имат пряко въздействие върху увеличаването на продължителността на живота на клетките.
Изследването на учените от Калифорнийския университет в Сан Франциско е първото, което свързва рибеното масло със способността на тялото да противодейства на преждевременното остаряване. "Еликсирът на живота" бил открит след изследване на сърдечно болни пациенти, които вече са съветвани да увеличат консумирането на риба, за да предотвратят повторение на сърдечен удар.
Учените изследвали въздействието на омега-3 мастните киселини при 608 пациенти със сърдечно заболяване. Те установили, че високите нива на омега-3 забавяли увреждането на съдържащите се в ДНК теломери, крайните участъци на хромозомите, които предпазват от възпаление и процеси на стареене. По-дългите теломери са признак, че човекът е биологически по-млад и по-здрав. С напредването на възрастта теломерите се скъсяват и стават по-податливи на определени заболявания.
Ръководителят на изследването д-р Рамин Фарзанех-Фар обясни, че изследване върху мишки показало, че гризачите, които приемали големи количества омега-3 мастни киселини, живеят три пъти по-дълго.
Омега-3 мастните киселини се съдържат в мазни риби като скумрия, херинга, сьомга, сардина, пъстърва, както и в соевите семена, семената на тиква, в лененото семе и в орехите. Бялата риба също е здравословна, въпреки че съдържа по-малко количество основни мастни киселини. /БГНЕС
Те открили, че омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибеното масло, може да имат пряко въздействие върху увеличаването на продължителността на живота на клетките.
Изследването на учените от Калифорнийския университет в Сан Франциско е първото, което свързва рибеното масло със способността на тялото да противодейства на преждевременното остаряване. "Еликсирът на живота" бил открит след изследване на сърдечно болни пациенти, които вече са съветвани да увеличат консумирането на риба, за да предотвратят повторение на сърдечен удар.
Учените изследвали въздействието на омега-3 мастните киселини при 608 пациенти със сърдечно заболяване. Те установили, че високите нива на омега-3 забавяли увреждането на съдържащите се в ДНК теломери, крайните участъци на хромозомите, които предпазват от възпаление и процеси на стареене. По-дългите теломери са признак, че човекът е биологически по-млад и по-здрав. С напредването на възрастта теломерите се скъсяват и стават по-податливи на определени заболявания.
Ръководителят на изследването д-р Рамин Фарзанех-Фар обясни, че изследване върху мишки показало, че гризачите, които приемали големи количества омега-3 мастни киселини, живеят три пъти по-дълго.
Омега-3 мастните киселини се съдържат в мазни риби като скумрия, херинга, сьомга, сардина, пъстърва, както и в соевите семена, семената на тиква, в лененото семе и в орехите. Бялата риба също е здравословна, въпреки че съдържа по-малко количество основни мастни киселини. /БГНЕС
![]() |
1 | 2.10033 |
![]() |
1 | 2.25716 |
![]() |
10 | 3.85385 |
![]() |
100 | 4.21711 |
![]() |
1 | 1.71504 |
Последни новини
- 19:32 След големия пожар в Струмяни: 14 постройки са изцяло или частично изгорели
- 19:24 След "инвазията" на 8000 посетители само за ден: В Доломитите искат туристите да плащат такса
- 19:17 5 години затвор за жена, откраднала над 128 000 лева от възрастен мъж
- 19:09 Към Тръмп: Натиснете Нетаняху да спре войната в Газа, зоват бивши шефове на Мосад и армията
- 19:02 Каролин Галактерос: Как си представя Тръмп, че Русия ще се откаже от целите си?
- 18:54 Запрянов: Активирахме клауза от ПСР, според която разходи за отбрана да не се отчитат през бюджета
- 18:52 Повечето американци с тревога наблюдават растящото поскъпване на храните
- 18:46 Кметът на Атина към израелския посланик: Не приемаме уроци от тези, които убиват цивилни и деца