Революционен кръвен тест открива множество безсимптомни видове рак

Наука 12.09.2022 20:02 Снимка: ДНЕС+

Революционен кръвен тест открива множество безсимптомни видове рак

Нова ера в диагностиката на рака очакват лекарите, след като се появи нов кръвен тест, който открива много от разновидностите на заболяването преди появата на ясни симптоми.

Повече от 6600 възрастни на възраст над 50 години са били обхванати в проучването Pathfinder. Като са открити десетки нови случаи на онкологично болни. Много от раковите заболявания са били в ранен стадий, а почти три четвърти от тях са били форми, за които не се провежда рутинен скрининг, съобщава „Гардиън“, цитиран от bg-voice.

Тестът Galleri търси ДНК на рака в кръвта. А английската здравна служба NHS го описва като потенциална “промяна на ситуацията”. Здравната служба трябва да представи резултатите от мащабно проучване, включващо 165 000 души през следващата година. Лекарите се надяват, че тестът ще спасява човешки животи, като открива рака достатъчно рано, за да може операцията и лечението да бъдат по-ефективни. Но технологията все още е в процес на разработване.

“Мисля, че това, което е вълнуващо за тази нова концепция, е, че много от тези ракови заболявания са такива, за които нямаме стандартен скрининг”, заяви д-р Деб Шраг, главен изследовател на проучването в раковия център Memorial Sloan Kettering в Ню Йорк, на срещата на Европейското дружество по медицинска онкология в Париж в неделя.

В проучването Pathfinder са били тествани 6621 души на възраст 50 и повече години. При 6529 от доброволците резултатът е бил отрицателен, но при 92-ма тестът е сигнализирал за потенциален рак. Допълнителни изследвания са потвърдили тумори или рак на кръвта при 35 души, или 1,4% от изследваната група. Тестът открил два вида рак при жена, която имала рак на гърдата.

Освен че открива наличието на заболяване,
тестът показва къде се намира ракът, което позволява на лекарите да ускорят последващите действия, необходими за локализиране и потвърждаване на рака. “Сигналът за произхода беше много полезен за насочване на вида на работата”, казва Шраг. “Когато кръвният тест беше положителен, обикновено бяха необходими по-малко от три месеца, за да се приключат работните дейности.”

Тестът идентифицира 19 солидни тумора в тъкани като гърдата, черния дроб, белия дроб и дебелото черво, но също така забелязва рак на яйчниците и панкреаса, които обикновено се откриват в късен стадий и имат ниска преживяемост. Останалите случаи са били рак на кръвта. От общо 36 открити случая на рак, 14 са в ранен стадий, а 26 са форми на заболяването, за които не се провежда рутинен скрининг.

Допълнителни анализи установили,
че кръвният тест е отрицателен за 99,1% от лицата, които не са имали рак, което означава, че само малка част от здравите хора погрешно са получили положителен резултат. Около 38% от хората с положителен резултат се оказали болни от рак.

Шраг заяви, че тестът все още не е готов за скрининг на цялото население и че хората трябва да продължат със стандартния скрининг за рак, докато технологията се усъвършенства. “Но това все пак дава представа за това какво може да се случи в бъдеще с един наистина много различен подход към скрининга за рак”, каза тя.

Насер Тураби, директор в Cancer Research UK, заяви: “Кръвните тестове за множество видове рак преди принадлежаха към сферата на научната фантастика, но сега те са област от научните изследвания за рака, която е обещаващо за пациентите. Подобни изследвания са от решаващо значение за постигане на напредък в борбата с късните стадии на рака и за даване на шанс на повече пациенти за добър изход. Резултатите от проучването Pathfinder ни дават по-добра представа за това колко често ракът се открива чрез този кръвен тест при хора, които не са били диагностицирани преди това. Но ще ни трябват данни от по-големи проучвания, за да оценим напълно този и други подобни тестове в процес на разработване, особено за да разберем дали хората действително оцеляват по-дълго, след като ракът им е открит.”

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648