Рекордно малко сняг върху най-големия ледник в Алпите

Наука 16.10.2020 14:07 Снимка: ДНЕС+

Рекордно малко сняг върху най-големия ледник в Алпите

Швейцарските ледници продължават да се свиват с тревожни темпове през тази година, докато натрупването на сняг върху най-големия ледник в Алпите достигна рекордно ниско ниво, показва ново проучване.

Въпреки че 2020 г. не е година на крайности, ледниците в швейцарските Алпи все още са в постоянен спад, губейки цели два процента от обема си само през тази година, според годишно проучване за състоянието на ледниците, публикувано от Швейцарските академии на науката.

Това е в съответствие със средната стойност през последните 10 години, но данните все пак са "много тревожни", подчерта пред "Франс прес" авторът на доклада Матиас Хус, отговарящ за мрежата за наблюдение на ледниците (GLAMOS).

"Те са малко по-ниски от последните три години, когато имахме изключително високи температури... но все пак ледниците загубиха много маса", отбеляза той и добави, че загубата от два процента годишно "наистина е много".

През последните 60 години швейцарските ледници са загубили достатъчно вода, за да запълнят масивното Боденско езеро, което се простира на швейцарско-германско-австрийските граници на 63 километра, се казва в доклада.

Най-притеснителното откритие тази година е може би натрупването на сняг върху могъщия Алечки ледник - най-големия в Алпите - достигна най-ниското си ниво.

Точката на измерване, близо до връх Юнгфрауйох на 3 466 метра над морското равнище, е толкова висока, че показва последователно набиращата маса на ледника.

Но откакто измерванията започнаха там преди повече от век, "тази година това беше най-малкото натрупване на сняг," каза Хус.

 

"Там горе е студено, но имаше много малко сняг, който се задържа дори на това възвишение и това, разбира се, е лош знак за най-големия ледник в Алпите."

Ледникът, който обхваща 86 квадратни километра (33 квадратни мили) и се изчислява да побира около 11 милиарда тона лед, вече е видял езика му да отстъпва с около един километър от началото на века.

Aletsch е един от над 4000 ледника - огромни, древни запаси от лед - осеяни из Алпите, осигуряващи сезонна вода на милиони и образуващи едни от най-зашеметяващите пейзажи в Европа.

В проучване от миналата година техническият университет ETH в Цюрих публикува проучване, което показва, че около 95 процента от тези ледници ще изчезнат до 2100 г., ако емисиите на парникови газове бъдат оставени без контрол.

Дори ако светът се засили и изпълни изцяло Парижкото споразумение от 2015 г., което призовава за ограничаване на глобалното затопляне при доста под два градуса по Целзий, според тази прогноза две трети от алпийските ледници вероятно ще бъдат загубени.

"Но поне все пак ще ни останат някои ледници, на които да се възхищаваме", каза Хус./news.bg

CHF CHF 1 1.82532
GBP GBP 1 2.15509
RON RON 10 4.0113
TRY TRY 10 2.10115
USD USD 1 1.65021