Разгадаха част от причините за Синдрома на внезапната детска смърт

Наука 30.05.2023 19:23 Снимка: ДНЕС+

Разгадаха част от причините за Синдрома на внезапната детска смърт

От десетилетия Синдромът на внезапната детска смърт (СВДС) e загадка за учените. Но сега, ново проучване хвърля известна светлина по въпроса, намирайки част от причините, на които вероятно се дължи той.

Известен още като "смърт в детското легло", СВДС е внезапна и необяснима смърт на привидно здраво бебе под едногодишна възраст, която обикновено настъпва по време на сън. Среща се рядко, но все пак е сред водещите причина за постнеонатална смърт на бебета в Съединените щати. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията през 2020 г. са засегнати около 38 от 100 000 деца.

На какво точно се дължи синдромът все още е неизвестно, въпреки многобройните изследвания, правени през годините.

Едно от последните проучвания е на изследователския екип, ръководен от Робин Хейнс от Детската болница в Бостън. Изследователите събират и анализират тъкан от мозъчния ствол на 70 починали бебета в периода 2004-2011 г., 58 от които от СВДС, а 12 - по други причини.

При сравняването на тъканите, те забелязва разлики в начина, по който серотонинът - химическо вещество, което изпраща сигнали между нервните клетки и участва в модулирането на множество биологични процеси, включително настроението и съня - се свързва с рецепторите.

Смята се, че тези рецептори, наречени 5-HT2A/C имат защитна функция по време на сън.

Свързването на серотонина с тези рецептори е променено в част от мозъка на бебетата, починали от СВДС, в сравнение с тези, починали по други причини. Предполага се, че тази аномалия може да повлияе на множество жизненоважни дихателни, сърдечносъдови и автономни системи на мозъчния ствол. Подобна биологична уязвимост, в съчетание с други фактори като позицията на детето по време на сън и възрастта му, може да допринесе до СВДС.

"И въпреки че сме установили аномалия в серотониновия рецептор при СВДС, връзката между аномалията и причината за смъртта все още не е съвсем ясна", казва Робин Хейнс, допълвайки, че се надява настоящото изследване да помогне един ден да се предвиди риска от синдрома.

"Но засега не разполагаме със средства за идентифициране на бебета с биологични аномалии в серотонинергичната система", казва още Хейнс, като подчертава важността на спазването на практики за безопасен сън.

Актуалните препоръки за безопасен сън и намаляване на риска от СВДС включват поставяне на бебето по гръб върху ненаклонени повърхности и избягване поставянето му в леглото на родителя, пише IFL Science.

 
CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993