Проучване: Екстремните горещини намаляват производството, водят до глад

Наука 22.08.2023 11:29 Снимка: ДНЕС+

Проучване: Екстремните горещини намаляват производството, водят до глад

Топлинните вълни могат да причинят недостиг на храна в рамките на няколко дни, съобщи "Медикъл Експрес", цитирайки данни от научно изследване. Милиони хора вече се хранят ден за ден.

Една седмица екстремни горещини в Индия е довела до несигурност в изхранването на 8 млн. души, гласят резултатите на изследването, публикувано в "Нейчър Хюман Бихейвиър", съобщава БТА.

Проучени са 150 държави в тропически и субтропически зони. Резултатите показват, че милиони мъже, жени и деца са в риск от глад, дори ако хранителната бедност се увеличи с по-малко от един процент.

Според Световната банка през 2022 г. около 30 процента от населението на планетата е страдало от умерена до тежка хранителна несигурност.

Резултатите от изследванeто показва, че ефектът от топлинните вълни може да бъде незабавен. Ако днес е горещо, хранителната несигурност ще настъпи след няколко дни, защото хората не могат да работят, не могат да печелят пари и не могат да си купят храна, каза пред агенция Франс прес Каролайн Крьогер от университета Оксфорд, която е водещ автор на изследването.

Подобни последствия са по-значими в сектори, в които трудовата дейност е обвързана с производство или земеделие. Кариерите за тухли в щата Западна Бенгалия, Индия, предлагат например заплащане според броя произведени тухли. Горещото време може да намали ръста на производството с 50 процента.

Сирийският ковач Мурад Хадад сподели: "Жегата ни убива. Имам шест деца и едва се грижа за тях. Но ако не работя, не мога да ги храня."

Виждате, че най-тежките ефекти са в бедни държави, земеделие и тежки професии, каза Крьогер. Според нея хората, които са преживели една гореща седмица, са по-предразположени към здравословни проблеми.

Смята се, че около 1,5 работни седмици на човек са изгубени заради екстремни горещини по целия свят през 2021 г.

Резултатите от изследването идват на фона на високите цени на храната и месец, след като Индия спря износа на ориз.

Учените са открили още, че високите температури причиняват и значителни щети на основните храни и зеленчуците, от които хората са зависими. "Бяха постигнати топлинни рекорди и аз мисля, че положението тепърва ще се влошава", каза Крьогер. "Някои неща - като микрозастраховки и промени в трудовото законодателство, биха могли да помогнат."

Според Междуправителствената експертна група по климатични промени към ООН стотици милиони хора ще бъдат засегнати от поне 30 "смъртоносно горещи дни" всяка година след 2080 г. Това ще се случи дори ако целите на Парижкото споразумение бъдат постигнати и глобалното затопляне се ограничи до 2 градуса по Целзий.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.28338
RON RON 10 3.9348
TRY TRY 100 5.78533
USD USD 1 1.8066