Професор по астрофизика: Извънземни сонди може и да са посетили Земята

Наука 15.02.2024 19:37 Снимка: ДНЕС+

Професор по астрофизика: Извънземни сонди може и да са посетили Земята

"Земята има биосигнатури от 3 милиарда години", разказва ученият

От една страна, животът на Земята се открива отдалеч от много дълго време - близо 3 милиарда години. От друга страна, изпращането на сонда до друга цивилизация е доста трудно за нас хората. Popular Mechanics интервюира професорът по астрофизика от университета в Рочестър Адам Франк. 

"Земята има биосигнатури от 3 милиарда години. Ако има космически цивилизации, не е изключено някъде през тези 3 милиарда или дори 4 милиарда години някой да е изпратил сонди."

Но, допълва той, освен ако извънземните не открият невероятни нови закони на физиката, които им помагат да пътуват по-бързо от скоростта на светлината, да овладеят вида технология за "уорп задвижване", наблюдавана в научно-фантастичните филми, или да са успели да получат достъп до червееви дупки, разстоянието би било невероятно препятствие - дори само за комуникация.

"Всичко, което се движи по-бързо от светлината, е научна фантастика в момента, защото законите на физиката казват, че не можете да направите това", каза Франк пред списанието.

И Скот Маккормак, асистент професор по инженерство и материалознание в Калифорнийския университет, Дейвис каза, че дори ако извънземните цивилизации са успели да разберат как да пътуват със скорост, по-бърза от скоростта на светлината, то препятствията не изчезват.

За да пътуват с подобни скорости, корабите им трябва да са от някакви свръхматериали, които не са познати на човека. В противен случай те биха се взривили от сблъсък дори с най-малката прашинка.

"За да устоите на тези въздействия, вие искате да имате материал, който ще има както висока твърдост [за да устои на деформация], така и висока якост на счупване", каза Маккормак. "Какъв материал може да е това? Не мисля, че все още имаме отговор."

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.26558
RON RON 10 3.93084
TRY TRY 100 5.65362
USD USD 1 1.83957