Проф. Яна Симова за пациентите с пост COVID-19 синдром и високите температури

Наука 28.06.2021 12:16 Снимка: ДНЕС+

Проф. Яна Симова за пациентите с пост COVID-19 синдром и високите температури

Колкото много е известно, писано и коментирано за връзката между COVID-19 и зимния сезон, толкова малко е известно за влиянието на високите температури през лятото върху пост COVID-19 състоянията.

Защо в началото на лятото тази тема става актуална?

Защото е известно, че хората с хронични заболявания понасят по-трудно жегите и са особено уязвими през по-горещите летни дни. Говоря не само за сърдечносъдовите, а и за неврологичните и други хронични заболявания. Със затоплянето на времето и намаляването на заболеваемостта от COVID-19 всички ние се надяваме на едно по-спокойно лято. Но не трябва да забравяме, че трите вълни на остри инфекции със SARS-CoV-2 оставиха десетки хиляди българи да страдат от едно ново хронично заболяване: пост COVID-19 синдром.

Ние от Българския кардиологичен институт натрупахме най-голям опит в страната при диагностицирането и лечението на пост COVID-19 състоянията. Нашата национална безплатна кампания "Живот след COVID-19" осигурява вече повече от половин година диагностика и лечение на пациенти, прекарали заболяването. Интересът на българските граждани към кампанията е изключително голям. Нашите усилия не останаха незабелязани на международно ниво - Световната Здравна Организация покани Българския кардиологичен институт като партньор в преговорите за създаване на стратегия за справяне с пост COVID-19 състоянията. Ние постоянно обобщаваме, анализираме, оповестяваме и публикуваме нашите данни на конференции, в списания, учебници, в страната ни и извън нея.

На базата на натрупания опит, мога да кажа, че пост COVID-19 състоянията са изключително непредвидими, могат да засегнат всеки орган и система, често флуктуират във времето и в тялото ни - започват, изчезват, пак се появяват; скачат от орган на орган. Те могат да засегнат всеки преболедувал, независимо от възрастта, пола и тежестта на първичната инфекция и за съжаление, могат да продължат много дълго, дори над една година. Ние, лекарите, трябва да разглеждаме пост COVID-19 състоянията като особено непредвидими и упорити хронични заболявания.

Като иноватори, мислещи и действащи няколко крачки напред, ние от Българския кардиологичен институт си зададохме въпроса: как ще се справят българите, страдащи от пост COVID-19 състояния през горещите летни дни? Оказва се, че нито един научен колектив до момента не е изследвал този въпрос. Именно защото ни е грижа и разполагаме с мотивирани изследователи, ние се заемаме да дадем отговор на този въпрос.

Как ще го направим?

Пост COVID -19 състоянията вече са социалнозначим проблем. Разработихме конкретна организация по обявяването на дни на отворените врати през юли и август за всички пациенти, преболедували COVID-19. На базата на специално разработен въпросник, колегите ще се свържат по телефона с пациентите, преминали до момента при нас по популярната кампания "Живот след COVID-19" (вече около 2800 души) и ще проведат кратки интервюта за оценка на здравния им статус в момента и изследване на конкретни параметри.

Планираме и серии от възможности за консултации с водещи специалисти от различни области на медицината. Например в началото на следващия месец предстоят дните на Клиниката по обща и онкологична хирургия./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448