Наука 04.01.2021 18:16 Снимка: БГНЕС

Проф. Павел Стоев: Учените и учителите са в основата на всяко общество

„Навремето да си учен е било престижно. Първите години на демокрацията някак си девалвира това, както и професията на учителя. Крайно време е да разберем, че едно общество се изгражда именно на основата на учените и учителите си“.

Това заяви в интервю за БГНЕС директорът на Националния природонаучен музей проф. Павел Стоев.

„Учените са хората, които спазват най-високи етични норми. Те гарантират, че псевдонаучни и лъжливи факти няма да се разпространяват сред хората. Има обаче и учени-кариеристи, които нарушават тези правила“, смята проф. Стоев, давайки за пример честите случи на разпространявана невярна или подвеждаща информация за COVID-19.

С голяма радост директорът на културната институция приветства решението на здравните власти да отворят отново за посетители вратите на музеите и галериите, макар и с намален капацитет. „За голяма радост днес отново отваряме врати за посетители – любители на природата, учени, студенти, ученици и всички, които желаят да се докоснат до природните науки. Беше доста притеснено през последните месеци, поради увеличаващият се брой случаи на заразявания. Бяхме затворени, но сега отваряме и имаме нова изложба, посветена на пандемиите“, подкани всички любители на науката директорът на природонаучния музей.

Новата изложба е била подредена още декември миналата година и посветена на появата и разпространението на пандемиите, произтичащи от зоонози, но поредният локдаун не позволи тя да бъде разгледана от много хора. Сега вече тя може да бъде видяна от всички посетители.

„Хората могат да дойдат и да я разгледат, спазвайки правилата, наложени от Министерство на здравеопазването. Взели сме абсолютно всички противоепидемични мерки. Дезинфекцирана е цялата сграда, а на всеки два часа се дезинфекцират всички основни повърхности. Носенето на маска от посетителите и персонала е задължително. Спазва се дистанция, като има и специален начертан път за посетителите, за да не се смесват потоците. Взели сме всички мерки, за да не стане заразяване на територията на институцията“, увери директорът.

„Надяваме се това да е било последното затваряне, защото културните институции страдат най-много. Надявам се с идването на новите ваксини това да се прекрати“, допълни още проф. Стоев.

От 130-годишната музейна институция посетители могат да научат много. Експозициите на музея заемат 4 етажа и 15 зали, а в тях са показани изчезналият в света преди 90 години каролински папагал, изчезналите в България тюлен монах, брадат лешояд, малка дропла, сив и момин жерав, степна усойница, немска есетра. През последните години експозициите се обогатени и с няколко диорами, изобразяващи живия свят на Арктика – бели мечки и тюлен, Африка – черна пантера, Азия – тигър и южноамериканската тропическа гора – ягуар, папагали ара и маймуни тамарини. В залата по минералогия пък любителите на науката могат да се запознаят с кръговрата на веществата в природата./БГНЕС

CHF CHF 1 1.77335
GBP GBP 1 2.27343
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24625
USD USD 1 1.61027